Fire barndomsvenner dømt for at smugle maskinpistoler


De fire venner købte to maskinpistoler af mærket Scorpion af våbenhandlere i Malmø. Politiet var dog på sporet af dem og fangede de fire barndomsvenner på Øresundsbroen efter en længere politijagt i Sverige. Arkivfoto

Fire barndomsvenner satte sig 28. maj sidste år ind i to biler, en Skoda og en Volkswagen, og kørte til Malmø med det formål at købe maskinpistoler med tilhørende ammunition og bringe de ulovlige indkøb med tilbage til Danmark.

Det vurderer en enig domsmandsret mandag i Københavns Byret, som idømmer de fire venner, der er i alderen 23 til 25 år, hver tre års fængsel.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Dommen blev modtaget med gråd og stærke reaktioner fra de cirka 40 tilhørere, som var mødt op for at følge domsafsigelsen.

De fire venner købte to maskinpistoler af mærket Scorpion af våbenhandlere i Malmø.

Politiet var dog på sporet af dem og fangede de fire barndomsvenner på Øresundsbroen efter en længere politijagt i Sverige.

En af de fire, en 25-årig jurastuderende, sprang ud af bilen på øen Peberholm, da de var på vej tilbage til Danmark.

Han forsøgte at skille sig af med våbnene, men de blev kort efter fundet af politiets hunde på øen.

Den jurastuderende har under et tidligere retsmøde fortalt, at de tre andre ikke kendte noget til våbnene, og at han af en ukendt gerningsmand var blevet afpresset til at overdrage våbnene til en ukendt person senere på dagen.

Den historie tror retten ikke på, fortæller dommeren.

- Vi vælger ikke at tro på den forklaring. Vi tror at våbnene blev overdraget i Sverige, og at alle de dømte var bevidste om dette, siger dommeren i forbindelse med domsafsigelsen.

Retten vurderer, blandt andet på baggrund af forklaringer fra svensk politi, at det var deres plan, at de ville købe flere våben.

De fire blev anholdt med 13.350 danske kroner og 30.000 svenske kroner på sig, og de penge skulle bruges til at købe flere våben, mener retten.

Ud over den jurastuderende var det to pædagogstuderende og en uddannet pædagog, som blev dømt.

En af de dømte er en 23-årig makedonsk statsborger, som er udvist betinget af Danmark. Alle fire ankede deres dom.

/ritzau/