Foto: Uffe Weng / TDC
Justitsminister Søren Pind (V) har ved flere lejligheder hævdet på sociale medier, at politiet muligvis kunne have pågrebet gerningsmanden bag sidste års angreb mod blandt andet Krudttønden i København, hvis politiet havde haft bedre mulighed for at overvåge internettet.
Dermed kunne politiet altså potentielt have pågrebet gerningsmanden Omar Abdel Hamid el-Hussein, inden han nåede at dræbe en vagt uden for synagogen i Krystalgade.
Men flere eksperter sår dog over for Information tvivl om, hvorvidt det er muligt at bruge den overvågningsmetode, som politiet og justitsministeren ønsker, så hurtigt og effektivt.
Argumentet fra Rigspolitiet og justitsminister Søren Pind lyder, at hvis internetovervågningen havde eksisteret, kunne de potentielt have analyseret sig frem til, at gerningsmanden havde en mobiltelefon, som kun kunne bruges til at gå på nettet.
Metoden kaldes internt i politiet “maste-sug” og handler om at udtrække og analysere oplysninger om alle mobiltelefoner, der i et tidsrum har været tilknyttet til en mobilmast.
Men det holder ikke, vurderer Jørn Holm-Pedersen, der tidligere har arbejdet i politiet.
Han arbejdede indtil 2010 med blandt andet såkaldte masteoplysninger og har i praksis selv analyseret data fra brug af metoden “maste-sug”.
– Min bedste vurdering er, at de ikke ville kunne have fundet ud af det. Vi snakker jo om timer her, siger han med henvisning til den tid, der gik mellem angrebet mod Krudttønden og det ved synagogen.
Politiet havde under otte timer, fra det tidspunkt politiet indhentede oplysninger fra teleselskaberne, til der blev meldt om skud ved synagogen, viser myndighedernes egen evalueringsrapport.
Teleekspert Torben Rune kender også teknikken bag “maste-sug”. Han er ligeledes skeptisk.
– Det er som at finde en nål i en høstak, siger han til Information.
Søren Pind henviser i et skriftligt svar til avisen til, at det “taler for sig selv”, når politiet siger, at de kunne have haft gavn af en bedre internetovervågning.
/ritzau/