Diplomat: IS brugte sennepsgas mod kurdiske styrker i 2015


En kilde fra organisationen bekræfter, at laboratorieundersøgelser er positive for sennepsgas, efter at omkring 35 kurdere blev syge på slagmarken i Irak sidste år. Arkivfoto

Militante fra Islamisk Stat har brugt sennepsgas i angreb mod kurdiske styrker i Irak sidste år.

Det siger en unavngiven diplomat, som udtaler sig på baggrund af undersøgelser foretaget af Organisation for Forbud mod Kemiske Våben, OPCW.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

USA har flere gange beskyldt Islamisk Stat for at anvende kemiske våben under konflikten i Syrien.

Men ifølge OPCW er det første gang, der er brugt kemiske våben i Irak siden Saddam Husseins fald. OPCW vil dog ikke identificere, hvem der brugt kemiske våben.

En kilde fra organisationen bekræfter, at laboratorieundersøgelser er positive for sennepsgas, efter at omkring 35 kurdere blev syge på slagmarken i Irak sidste år.

Organisationen konkluderede allerede i oktober sidste år, at der var anvendt sennepsgas i Iraks naboland Syrien.

Diplomaten udtaler sig på betingelse af anonymitet, fordi undersøgelserne endnu ikke er offentliggjort. Kilden siger dog, at resultaterne bekræfter, at militante fra Islamisk Stat har brugt kemiske våben.

Prøverne blev taget, efter at flere soldater blev syge under kampe mod Islamisk Stat sydvest for Erbil, som er hovedstad for Iraks autonome kurdiske region.

Islamisk Stat har udråbt et kalifat i dele af Syrien og dele af Irak og anerkender ikke landegrænserne.

Ifølge eksperter stammer sennepsgassen enten fra et urapporteret kemisk lager i Syrien eller også har militante opnået viden om at udvikle kemiske våben og har gennemført angreb med raketter eller morterer.

Størstedelen af Iraks kemiske våbenlager blev ødelagt i Saddam Husseins regeringstid.

Siden august sidste år har en koalition ledet af USA bombet Islamisk Stat i Syrien.

/ritzau/Reuters