Regeringen har forsøgt at gøre flygtningestrømmen til Danmarks største problem, men det er det ikke, mener arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen.
Det enorme fokus på flygtningestrømmen er et resultat af succesfuld politisk kommunikation, mener arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen.
Venstre-regeringen og deres ligesindede har kørt en massiv kampagne for at blæse flygtninge op til at være Danmarks altoverskyggende udfordring – og det er lykkedes for dem.
Sådan lyder vurderingen fra arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet.
– Det er helt ude af proportioner i forhold til, hvad landets problemer er efter min opfattelse, siger Henning Jørgensen til
I går startede trepartsforhandlingerne mellem regeringen og arbejdsmarkedets parter. Det første punkt på dagsordenen er at få flere flygtninge i arbejde.
”Vores økonomiske og kulturelle sammenhængskraft krakelerer, hvis ikke vi får langt flere flygtninge i arbejde hurtigere,” lød det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen før forhandlingerne.
Men når regeringen hele tiden sætter fokus på netop flygtninge, er det en medie-strategi, vurderer Henning Jørgensen. Han mener, at de underspiller betydningen af den samlede mængde jobs til både danskere og udlændinge.
– Flygtningeproblemet er kodylt overvurderet, men det er fordi, det er sat op som det højeste. Mangel på vækst og jobskabelse er nok så vigtigt, siger forskeren.
Kampagne i medierne
Hans kommentarer kommer i forbindelse med, at en ny meningsmåling viser, at en stor del af danskerne er positive over for en indslusningsløn – selvom ideen er skudt ned af både lønmodtager- og arbejdsgiverorganisationerne og taget af bordet til forhandlingerne.
Meningsmålingen er et naturligt resultat af den dagsorden, der er blevet sat i medierne, mener Henning Jørgensen.
– Fordi trepartsforhandlingerne skal starte med integration af flygtninge på arbejdsmarkedet, så har man kørt kampagne og fået medierne til at hoppe kritikløst med: Den ene skrækhistorie efter den anden om, hvad der vil ske, hvis vi ikke får integreret flygtninge på arbejdsmarkedet, siger han.
– Det her er veldrejet politisk kommunikation, både fra regeringen og forskellige interesseorganisationer. Det er en oprustning til trepartsforhandlingerne, slår Henning Jørgensen fast.
Nødvendig balance
Han understreger samtidig, at hvis forhandlingerne skal blive en succes, skal der findes en balance, som også tager hensyn til de etnisk danske ledige og spørgsmål om arbejdsmiljø og social dumping.
– Vi har over 150.000 etniske danskere ledige, som står uden for og ikke har et arbejde i øjeblikket. Så er der østeuropæerne, og så er der flygtningene. Så der er tre grupper, der skal snakkes om, siger Henning Jørgensen.