Eksperter: Politiet i provinsen er ikke gearet til terror


Arkivfoto


Hvis Danmark en dag skulle blive udsat for et terrorangreb uden for København, vil ordensmagten formentligt ikke være i stand til at løfte opgaven alene.

Sådan lyder det fra flere eksperter, skriver Jyllands-Posten.

– Det ville virkelig være en udfordring for alle andre end København at håndtere et større angreb, som det vi så sidste år ved Krudttønden og synagogen (i København, red.). Andre politikredse ville i dag have meget svært ved at løfte opgaven både rent teknisk, kompetencemæssigt og mandskabsmæssigt, siger Adam Diderichsen, lektor i politividenskab ved Aalborg Universitet, til Jyllands-Posten.

Efter angrebet i København for et år siden skrev Rigspolitiet ligeledes i en evaluering, at situationen ville have været sværere at håndtere, hvis terroristen havde slået til et andet sted i landet.

Siden sommer har Rigspolitiet af samme årsag arbejdet på at oprette to såkaldte operationscentre i henholdsvis København og Aarhus-området, som skal tage over for de lokale politikredse og koordinere indsatsen i tilfælde af et større angreb.

Der vil dog ifølge Jyllands-Posten gå flere år, før centrene er klar.

Og det er ikke logisk, hvis kun København er parat til at håndtere et terrorangreb, mener Lars Erslev Andersen, terrorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier.

– Det er jo langtfra skrevet i sten, at terrorangreb kun vil ske i København. Man kan bestemt ikke udelukke, at en person eller grupper, der vil lave et angreb, vælger en anden by, siger han til Jyllands-Posten.

/ritzau/