Københavnske skoler ramt af Crypto Locker virus


Gasværksvej Skole på Vesterbro er en af de ramte skoler. Deres computere og it-system er i disse dage lukket ned. Det betyder bla. at kommunikationen mellem forældre og lærerer er meget besværliggjort. Arkivfoto

Fire Københavnske skolers computere er lige nu blevet taget som gidsler af pengeafpressere. Computerne er blevet inficeret af den frygtede Crypto Locker virus, hvor de bliver overtaget af professionelle svindlere. Skolerne skal så betale en større sum penge til bedragerne for, at få fjernet virussen.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

- Vi har de sidste par dage oplevet flere tilfælde af den såkalte Crypto Locker virus – pt. har vi 4 skoler som er ramt. CryptoLocker er et ransomware program, som er kendt for at kryptere filer. Efterfølgende bliver man opkrævet løsesum, hvis man vil have sine filer tilbage, skriver supportchef for Pædagogisk IT i Københavns Kommune, Mahmut Bulut til forældre, elever og skolerne.

Gasværksvej Skole på Vesterbro er en af de ramte skoler. Deres computere og it-system er i disse dage lukket ned. Det betyder bla. at kommunikationen mellem forældre og lærerer er meget besværliggjort. Derfor opfordrer skolens ledelse at man tager kontakt til dem hvis der er spørgsmål eller lignende.

- Vores skole er i dag desværre sammen med et par andre skoler ramt af en virus. Det betyder, at alle skolens computere i de næste par uger skal renses. Det betyder også, at I kan forvente en noget længere svartid på mails, da personalets arbejdscomputere muligvis også er ramte. Hvis der er hastesager, som ikke bliver besvaret, kan I kontakte skolens ledelse, skriver Gasværksvej Skole til forældrene.

Typisk spredes Crypto Locker virus via spammail, som ligner til forveksling at komme fra PostNord, Postdanmark, DHL eller andre pakke firmaer.
 
Pædagogisk IT arbejder på højtryk for at dæmme op for spredningen, vi opfordre alle til at følge nedenstående råd:
 
Lad være med at åbne noget i spammail – Hvis du klikker på links eller åbner tvivlsomme vedhæftede filer, kan du få ransomware eller anden malware på computeren. Du skal slette spam med det samme uden at åbne det.

Undgå mistænkelige websites og downloads

Sikkerhedskopiér dine vigtige filer ofte – da det i de fleste tilfælde er svært at fjerne, når der kommer ransomware på computeren. Selv hvis du får fjernet malwaren, kan du muligvis stadig ikke få adgang til dine filer.

Udlånscomputere og lærer arbejdscomputere SKAL være på HOTSPOT,SKOLERNES UNDERVISNING er udelukkende til domæne computere.

Udlånscomputere og lærer arbejdscomputere, må IKKE tilgå internettet ved at sætte det på det kable netværk.

Skulle du blive offer for ransomware, skal I IKKE betale pengene. Det er svindlere og pengeafpressere der som regel står bag disse, skriver Københavns Kommune til skolerne.