Kritik af modeugen: Lader unge arbejde uden løn


Catwalk i Bella Centeret. Se også videoerne med supermodellerne Kate Upton og danske Nina Agdal. De er sluppet gennem nåleøjet og arbejder ikke længere gratis.


Den københavnske modeuge, der løber af stablen i disse dage, bruger ulønnede unge til at varetage flere praktiske opgaver. Den praksis møder kritik fra fagforeninger og forskere.

Det skriver Avisen.dk.

Rekrutteringen af frivillige er sket gennem hjemmesiden for Copenhagen Fashion Week, der organiseres af Danish Fashion Institute (DAFI).

Her har man kunne ansøge om at blive frivillig. Arbejdsopgaverne er bl.a. oprydning, uddeling af programmer og assistance ved forskellige events. Arbejdstid: Fra 12-24 timer. At mode-glade unge arbejder uden løn er et problem, mener Christian Grønnemark, formand for fagforeningen HK i Hovedstaden.

– Erhvervslivet har taget fat i ‘X Factor’-tiden ved at slå de ulønnede opgaver stort op som noget spændende med røde løbere, projektørlys og champagnepropper, der springer. Rent faktisk bliver man sat til at knokle med helt almindeligt produktions- eller distributionsarbejde, siger han til Avisen.dk.

Direktør for Danish Fashion Institute, Eva Kruse, mener dog ikke, der er noget problematisk forbundet ved at benytte frivillige. Ifølge hende er det vigtigt at huske, at modeugen er en kulturel platform, der er offentligt støttet og drives som en non-profit organisation.

Hos Copenhagen Fashion Week har man ikke et tal på, hvor mange frivillige der i alt er i spil under modeugen. De forskellige tøjfirmaer benytter sig nemlig af egne frivillige under deres shows. Men på dagsbasis bruger Copenhagen Fashion Week omkring 25 egne frivillige plus en del flere via Copenhagen Volunteers, forklarer Eva Kruse.

Som tak for hjælpen får de frivillige en såkaldt goodiebag med produkter og kan efter modeugen deltage i en fest for de frivillige.

Den aflønning får ikke Christian Grønnemark til at være mildere stemt. Han mener i stedet, at modeugen kunne bruge vikarbureauer eller få jobcentrene til at anvise folk. Få timer kan redde en ledig fra at falde ud af dagpengesystemet, pointerer han.

Når nogle arbejder gratis under modeugen, er det nemlig konkurrenceforvridende, fordi de samme arbejdsopgaver kunne være udbudt på almindelige og ordinære vilkår, påpeger Christian Grønnemark.

– Det smadrer det ordinære arbejdsmarked. Det er social dumping med glamour og glitter. Og det er en ekstra slem form for social dumping, fordi der slet ikke bliver betalt løn, siger han.

Arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen fra Aalborg Universitet er enig i, at frivillige kan tage arbejde ud af hænderne på ledige.

– Vi har masser af arbejdsløse, der gerne vil have arbejde, selvom det er midlertidigt. Men her annoncerer man tværtimod bevidst efter gratis arbejdskraft, siger han til Avisen.dk.

Han understreger, at det ikke er ulovligt at skippe lønnen, da der ikke er krav om mindsteløn i Danmark. Men det er atypisk for det danske arbejdsmarkedet og udtryk for en syg branche, mener Henning Jørgensen.

Per H. Jensen, der er professor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet, mener, at det er forkert varedeklaration, når Copenhagen Fashion Week skriver, at man kan blive frivillig.

– Det her har intet at gøre med frivilligt arbejde. Det er udnyttelse af forvildede unge mennesker, siger han.

Frivilligt arbejde er blandt andet kendetegnet ved, at det skal være til gavn for andre end én selv eller den organisation, man er medlem af, forklarer han.

Men forskernes og fagforeningens kritik rammer ved siden af, mener direktøren for Danish Fashion Institute Eva Kruse.

– Der er ikke nogle steder i verden, hvor de her job er lønnet. De frivillige udfører ikke noget, man ellers ville lønne. Det handler om nogle timer hver dag, og det kunne man ikke lave en stilling ud af, siger hun til Avisen.dk.