Jesus med stiv javertus vender tilbage til Holstebro


Som en hyldest til sin afdøde kollega og hans hjemby Holstebro og et samtidigt monument over den religionskritik og -satire, der ikke længere er en selvfølge, hvis det står til religiøse fundamentalister og FN, rejser Uwe Max Jensen tirsdag 2. februar 2016 klokken 13 et monument til Jens Jørgen Thorsens ære. (Foto af demomodel som består af seks piberensere).

Provokunstner hylder tirsdag den afdøde kunster Jens Jørgen Thorsen ved, at opføre en Jesus-figur med erigeret lem i piperensere i Holstebro.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Det skriver kunstneren Uwe Max Jensen i en pressemeddelelse:

Tirsdag 2. februar 2016 ville maleren, mediemanipulatoren, provokatøren, kunstteoretikeren, filminstruktøren og elskeren Jens Jørgen Enna Thorsen være fyldt 84 år. Det markerer Jens Jørgen Thorsen 's kollega, konceptkunstneren Uwe Max Jensen, ved at rejse et monument i Holstebro, hvor Thorsen voksede op.
 
Jens Jørgen Thorsens mest kendte værk er hans portræt af Jesus på korset komplet med strunkt erigeret lem. Maleriet blev i 1980'erne udført på en mur ved Birkerød Station og senere på Café Graffiti's facade i det centrale Aalborg.
 
Som en hyldest til sin afdøde kollega og hans hjemby Holstebro og et samtidigt monument over den religionskritik og -satire, der ikke længere er en selvfølge, hvis det står til religiøse fundamentalister og FN, rejser Uwe Max Jensen tirsdag 2. februar 2016 klokken 13 et monument til Jens Jørgen Thorsens ære.
 
Uwe Max Jensen lader Jens Jørgen Thorsens Jesus-værk genopstår i skulpturel form på en mur i Nørregade i Holstebro overfor Alberto Giacomettis bronzeskulptur ”Kvinde på Kærre”. Som en kommentar til Jesu oprindeligt ydmyge kår skaber Uwe Max Jensen et krucifiks af piberensere, som han fastgør til muren overfor Giacomettis skulptur. Dermed går Holstebros ny monument i direkte dialog med Kvinde på Kærre. Uwe Max Jensens monument er skabt med Thorsens oprindelige murmaleri som direkte forlæg og ligner Thorsens maleri, hvad de vigtigste detaljer angår.
 
Monumentet er skabt af 42 piberensere. Selve Jesus-figuren er skabt af piberensere med farvebetegnelsen semitisk brun, da Jesus var en mørklødet mand og ikke hvid, selvom den vestlige kunsthistorie har for vane at fremstille Jesus sådan. Korset, hvorpå Jesus hænger, er gult som et symbol på Judas' forræderi, mens Jesu lem er skabt af syv særligt tykke og lange guldfarvede piberensere.  
 
Tirsdag 2. februar 2016 klokken 13 rejser Uwe Max Jensen sit monument i Nørregade i Holstebro. Når monumentet er fastgjort til muren, vil det akkurat som den historiske Jesus blive overladt til en uvis skæbne.
 
Miskendt i sin hjemby og i sit hus (og i Holstebro)
 
I Holstebro var der i begyndelsen massiv modstand mod Giacomettis skulptur. I dag bliver skulpturen knuselsket. Primært fordi den har vist sig at være en god investering. Alberto Giacometti er i dag en af verdens dyreste kunstnere. På samme måde er det ikke gået med Jens Jørgen Thorsen, der er en af Holstebros mest kendte sønner, men ikke for alvor er anerkendt i hjembyen.
 
Allerede Jesus var opmærksom på den skæbne, der er blevet Jens Jørgen Thorsen til dels, da han sagde:
 
"En profet er ikke miskendt undtagen i sin hjemby og i sit hus."
 
Dette gør sig gældende for Jens Jørgen Thorsen i særdeleshed. Derfor skal han i anledning af sin 84 års fødselsdag hyldes med et monument.
 
Sted: Nørregade i Holstebro (overfor Alberto Giacomettis skulptur)
Tid: klokken 13 tirsdag 2. februar 2016