Telebranchen er rystet over massiv registrering på nettet


Foto: TDC telefoncentral.


Justitsministeriet vil genindføre den omstridte sessionslogning – registrering af brugernes aktivitet på internettet – som ellers blev afskaffet i 2014, da den havde vist sig ikke at leve op til formålet, nemlig at hjælpe politiets efterforskning.

Men nu skal registreringen altså indføres igen, bekræfter Justitsministeriet over for Ritzau.

Like localeyes.dk på Facebook

Og ifølge teleselskaberne er der lagt op til en meget mere omfattende registrering. Jakob Willer, der er direktør i Teleindustrien, kalder det en totalovervågning af alle aktiviteter fra hver enkelt internetbruger.

– Vi er faktisk lidt rystede over, at man foreslår en så massiv udvidelse, siger Jakob Willer.

– Hvis man skal gennemføre det, vil teleselskaberne skulle investere flere hundrede millioner kroner. Det vil have en konsekvens for, hvor meget der kan investeres i udbredelse af mobil og bredbånd, for man kan ikke bruge pengene to gange.

Under den tidligere ordning skulle teleselskaberne udtage stikprøver af data fra centrale steder på nettet. Nu lægges der op til en “logning af hver eneste session, der bliver foretaget på internettet relateret til den enkelte bruger”, siger Willer.

– Det kan være, at du besøger DMI’s hjemmeside for at se, hvordan vejret bliver i morgen, og du så får sendt en reklame ind på din telefon, forklarer han.

Tidligere justitsminister Karen Hækkerup (S) ophævede reglerne om sessionslogning, fordi det var tvivlsomt, om oplysninger reelt set kunne bruges i politiets efterforskning.

Staten havde ellers siden 2007 krævet, at teleselskaberne tog stikprøver af, hvilke internetsider danskerne besøgte.

Politiet har dog klart tilkendegivet, at man gerne ville have logningen tilbage. Svend Larsen, politidirektør i Rigspolitiet, sagde i maj til Berlingske, at politiet mangler adgang til de digitale fodspor, der hver dag efterlades online.

Eksempelvis kunne det have været et “afgørende” værktøj i efterforskningen af attentaterne i København 14. og 15. februar sidste år, lod han forstå.

Jakob Willer mener dog ikke, at det er blevet overbevisende forklaret, hvordan den nye sessionslogning skal blive et værdifuldt redskab for politiet.

– Vi har svært ved at se, hvordan det kan være proportionalt, at det skal koste hundredvis af millioner, siger han.

Ritzau arbejder på at få en kommentar fra justitsminister Søren Pind (V).

/ritzau/