Tibet-advokat: Politidirektør skal undersøges for magtmisbrug


Arkivfoto


Forsvarsadvokat i Tibet-sagen vil have undersøgt, om politidirektør ved Københavns Politi, Thorkild Fogde, har begået magtmisbrug, og derfor anmeldes politidirektøren nu til politiklagemyndigheden.

Den øverste chef for Københavns Politi, politidirektør Thorkild Fogde, bliver nu meldt til Den Uafhængige Politiklagemyndighed af forsvarsadvokat Claus Bonnez, der har repræsenteret en række demonstranter i Tibet-sagen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Anmeldelsen fra Claus Bonnez kommer på baggrund af Radio24syvs historie om, at politidirektør Thorkild Fogde i efteråret 2014 personligt bad Kammeradvokaten, der har ført Tibet-sagen for Københavns Politi, om at hemmeligholde lydoptagelser, der sidenhen beviste, at politifolk fik ordre om at tage flag og bannere fra Tibet-aktivister, som demonstrerede under det kinesiske statsbesøg i 2012 og 2013.

Claus Bonnez mener derfor, at Den Uafhængige Politiklagemyndighed bør undersøge, om Thorkild Fogde har begået magtmisbrug.

“Jeg skal anmode om, at Den Uafhængige Politiklagemyndighed undersøger, om der foreligger strafbare forhold begået af politidirektøren. Det bør efter min opfattelse undersøges, om bestemmelser i straffelovens kapitel 16 (Forbrydelse i offentlig tjeneste, red.) kan være overtrådt,” skriver Claus Bonnez ifølge Radio24syv i den anmeldelse, han mandag har sendt til politiklagemyndigheden med overskriften “Anmeldelse af politidirektør for magtmisbrug mv.”

“I et demokratisk samfund er det vigtigt, at myndighederne ikke holder noget skjult for borgerne, og det vil jeg nu have afklaret. Jeg vil ikke foregribe en undersøgelse i pressen, for der kan være ting, jeg ikke ved, og jeg påstår ikke, at Københavns Politi har begået noget strafbart. Jeg beder politiklagemyndigheden om at undersøge, om det kunne være sket, for det er ret radikale oplysninger, jeg har fået oplyst,” siger forsvarsadvokaten til Radio24syv.

Politiklagemyndigheden skal nu undersøge, om der er basis for at gå videre med sagen, som i alleryderste tilfælde kan betyde, at den offentlige anklager – statsadvokaten – rejser tiltale i sagen.

Politidirektør i Københavns Politi, Thorkild Fogde, har ikke ønsket at kommentere sagen overfor Radio24syv.

Thorkild Fogde bad i 2014 sine medarbejdere sørge for, at Folketinget ikke fik adgang til lydoptagelser, der – viste det sig siden – beviste, at ledende politifolk ulovligt havde givet ordre om at undertrykke ytringsfriheden og tage flag og bannere fra Tibet-aktivister, der demonstrerede under det kinesiske statsbesøg.

Også aktivisternes advokat Claus Bonnez, der havde stævnet Københavns Politi for ulovligt at tilbageholde aktivister under demonstrationer, skulle forhindres i at få adgang til lydoptagelser og politirapporter.