Fængselsforbund: PET er selvtilstrækkelige


Politiet var massivt til stede ved asylcenter Center Sandholm, da en politibetjent kom i livsfare, efter at han blev stukket ned med kniv, september 2015.


Fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, langer kraftigt ud efter Politiets Efterretningstjeneste (PET) efter en kommunikationsbrist, der nær kostede en betjent livet i september.

– Langt de fleste flygtninge er jo fredelige og normale, men der er tilfælde, hvor nogen er psykisk syge, radikaliserede eller lignende, og det skal vi jo selvfølgelig have at vide, siger Kim Østerbye til Ritzau.

Like localeyes.dk på Facebook

Udrejsecenter Sjælsmark vidste ikke, at en af centrets nye beboere muligvis var psykisk ustabil, sympatiserede med Islamisk Stat og tidligere havde overfaldet en svensk minister – selv om PET lå inde med oplysningerne ifølge Information.

Manden, en 25-årig palæstinenser, stak efterfølgende angiveligt en betjent ned.

– På de her centre arbejder ganske få fængselsbetjente i et område, hvor der er en helt masse mennesker at tage stilling til. I den situation er det ekstremt vigtigt, at vi får de nødvendige efterretninger fra PET om, hvem de her mennesker er, siger Kim Østerbye.

Fængselsforbundets formand mener, at PET holder sine informationer for tæt på kroppen.

– Min opfattelse er, at PET er for selvtilstrækkelige. De mener, de ved bedst. Det gør de også ofte, men det virker, som om de meget nødigt deler ud af deres informationer.

– I den her situation, hvor vi har med farlige mennesker at gøre, er vi dødafhængige af, at vi får de rigtige informationer.

Kim Østerbye siger, at det ikke er første gang, at simpel kommunikation med PET svigter.

– Den store kommunikationsbrist var omkring terrorsagen i København. Det her sker efter det, så det undrer mig, at man ikke har fået formaliseret informationskanalerne fra PET og Kriminalforsorgen, siger han.

– Efter terrorsagen i København havde vi lignende problemer. Og dengang fik vi pålæg fra ministeren om, at de her kommunikationsveje skulle fungere bedre. Det viste sig, at det gjorde de ikke.

/ritzau/