Nødråb fra socialrådgivere: Vi drukner i flygtningesager


Den Sønderjyske Motorvej, september 2015


Bunkerne med flygtningesager vokser og vokser. I en del kommuner sidder hver socialrådgiver nu med over 100 sager. Det skriver Avisen.dk.

Det er dobbelt så mange, som de har tid til, vurderer Dansk Socialrådgiverforening.

De advarer om, at socialrådgiverne kommer til at gå ned med stress, hvis der ikke bliver tilført flere ressourcer.

– Hvis der ikke er udsigt til, at arbejdsvilkårene bliver forbedret, så ender folk med at blive syge. Både af arbejdspresset og oplevelsen af at levere en fagligt uforsvarlig kvalitet, fordi vilkårene ikke er til at sikre en ordentlig integration, siger Majbrit Berlau, der er formand for Dansk Socialrådgiverforening til Avisen.dk.

Foreningen anbefaler, at socialrådgivere på flygtningeområdet har 35 til 55 sager ad gangen. I den seneste undersøgelse havde de fleste socialrådgivere mellem 40 og 90 sager. Det var i august, siden da er sagstallet ekspoleret. Ifølge Dansk Socialrådgiverforening har socialrådgiverne i enkelte kommuner nu op imod 150 sager.

I Aalborg forventer de at ramme 130 sager per socialrådgiver i løbet af 2016.

– Vi kommer til at miste medarbejdere i svinget, når det bliver så presset, for vi kan allerede nu mærke, at vi har nået smertegrænsen, siger Lina Kærgaard, der er tillidsrepræsentant på socialcentret til Avisen.dk.

Det er ikke kun socialrådgivernes arbejdsmiljø, det går ud over, når de har for mange sager. Det er også den faglige kvalitet i arbejdet med at integrere flygtningene. Den manglende sagsbehandling vil betyde, at kommunerne ikke lever op til alle de krav, der er til det treårige integrationsprogram, som kommunerne skal tilbyde nytilkomne flygtninge, mener Dansk Socialrådgiverforening.

I Kommunernes Landsforening anerkender de, at det skaber store problemer for de kommunale medarbejdere at håndtere flygtningepresset.

– Det gælder for alle, ikke kun socialrådgiverne, og derfor har vi også tidligt i forløbet gjort regeringen opmærksom på, at det her giver nogle udfordringer, som ikke kan løftes af kommunerne alene, siger Tina Wahl, der er kontorchef i KL’s Center for Social og Sundhed til Avisen.dk.

Indtil videre har finansminister Claus Hjort Frederiksen afvist, at kommunerne skal have flere penge fra staten til at håndtere integrationen af de mange flygtninge.

– Hvis det skal løses inden for den eksisterende økonomiske ramme, vil det presse alle vores medarbejdere, siger hun til Avisen.dk.