Den tyske lov om rent øl fejrer 500 år


Arkivfoto


Tyske ølbryggere kan svinge ølkrusene og fejre, at landets renhedslov for øl, der blev indført i Bayern i 1516, nu er 500 år gammelt.

Renhedspåbuddet, der fra München bredte sig til resten af landet, har sikret Tyskland et enestående ry som ølnation. “Das Reinheitsgebot” anses for at være en af verdens ældste lov for madvarer, og den stiller strenge krav til, at kun fire ingredienser anvendes i tysk øl.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Det betyder, at landets omkring 3500 bryggerier fremstiller øl af kun fire ingredienser: vand, malt, humle og gær.

Alligevel er det muligt at brygge et utal af varianter.

Loven, som blev underskrevet den 23. april 1516, bruges i alle reklamefremstød for tyske pils- og weissbier-varianter verden over.

– I modsætning til vores kolleger i udlandet bruger vi tyske producenter ikke kunstige smagstilsætninger, enzymer eller konserveringsmidler, siger formanden for den tyske bryggeriforening, Hans-Georg Eils.

Landets mange bryggerier eksporterede sidste år 1,5 milliarder liter øl.

Loven er jævnligt udsat for kritik fra en ny generation af ølbryggere, som ønsker at bruge nye ingredienser som for eksempel tranebær eller honning. De finder lovgivningen for restriktiv.

Traditionalister siger derimod, at de fire tilladte ingredienser allerede kan bruges til et “univers af kulinariske muligheder”.

– Selv uden frugt er der nye ølsorter, som har en smag af frugter som mango eller fersken, siger Ebbertz, som mener, at renhedsforbuddet har været en stærkt medvirkende årsag til succesen for det tyske øl.

Ifølge en måling foretaget for de føderale myndigheder er 85 procent af tyskerne af samme opfattelse.

/ritzau/AFP