Otte søfolk fra fragtskib med kokain kræves fængslet


  Arkivfoto

  Otte besætningsmedlemmer fra fragtskibet "Duncan Island" er onsdag formiddag blevet ført ind i Københavns Byret.

  De sigtes alle for at have deltaget, da der fra skibet lørdag formiddag blev kastet mindst 100 kilo kokain ned til en mindre båd, som bragte narkoen i land ved Spodsbjerg på Langeland.

  I forvejen er 16 andre søfolk blevet varetægtsfængslet til 27. februar. Desuden er yderligere tre mænd - en russer og to letter - fængslet for at have modtaget den store mængde kokain.

  Fire af de otte er fra Filippinerne. De rejser sig, siger deres navne og fødselsdatoer på engelsk til dommer Karen Duus Mathiessen.

  De øvrige er tre russere og en mand fra Letland. Også de oplyser deres identitet, og herefter lukkes dørene til retsmødet efter ønske fra anklageren, Emilie Klausen.

  Søndag blev de første gang fremstillet for en dommer, efter at politiet havde hyret Egon's Turistbusser til at køre dem til København fra Kalundborg. Her havde "Duncan Island" havde lagt til efter at være blevet overtaget af politifolk syd for Gedser.

  Ved den lejlighed fik de otte anholdelsen opretholdt i tre døgn. Dermed fik politiet yderligere tid til at undersøge sagen. I søndagens retsmøde var de alle villige til at svare på spørgsmål, oplyser dommeren.

  Onsdag skal dommeren tage stilling til, om mistanken er blevet afkræftet eller bestyrket - og om der er grundlag for at fængsle mændene. De er i alderen fra 24 til 54 år.

  Fragtskibet var lastet især med bananer og broccoli. Det var i januar afsejlet fra havne i Ecuador og Mexico, inden det satte kursen mod først Helsingborg i Sverige.

  Efter afsejlingen ned gennem Storebælt på vej mod næste destination, Sankt Petersborg i Rusland, blev kokainen lørdag formiddag losset i farvandet ved Langeland.

  Politiets teori er, at stoffet skulle til København og muligvis andre steder i Skandinavien, fremgår det af sigtelsen.

  Det 178 meter lange "Duncan Island" ligger onsdag fortsat i havnen i Kalundborg, hvor politiet er ved at undersøge det på kryds og tværs.

  - Det vil tage en rum tid, siger vicepolitiinspektør Knud Hvass i Københavns Politi om ransagningen.

  /ritzau/