Manden har været varetægtsfængslet siden januar 2015. Men i breve til politiet og søsteren blev han ved: “Hvis I tror 16 års iso vil “afradikalisere” mig, siger jeg: “held og lykke.”” Arkivfoto
“Jeg vil gerne slagte nogen vantro svin” og andre grove ord på Facebook kunne opskræmme befolkningen og er derfor terrorisme.
Det påstår anklagemyndigheden i en nævningesag i Retten på Frederiksberg mod en 32-årig psykisk syg mand, der færdes i en kreds af radikale islamister.
Mandag sidder han i det samme retslokale, hvor Said Mansour i december 2014 blev dømt for opfordringer til terror.
Den korthårede mand, der bærer briller, er dog ikke iført en kjortel, men har en sort fleecetrøje over sin skjorte.
Han og andre fulgte ivrigt med i retsmøderne mod Mansour, men mandag er der ingen støtter i retslokalet. Bortset fra to kvinder, hvoraf den ene klapper i hænderne, da forsvareren kort tager ordet.
– Han har kun skrevet sine egne tanker ned på Facebook og har ikke opfordret andre til at begå handlinger, siger advokat Peter Hjørne med henvisning til den 32-åriges forklaring i et grundlovsforhør.
Den 32-årige nægter sig altså skyldig i terrorisme.
Blot to dage efter byrettens dom mod Said Mansour henvendte han til den psykiatriske skadestue på Bispebjerg Hospital. Han fortalte en overlæge, at han var klar til at handle, og derefter blev han tvangsindlagt.
Dagen før havde han skrevet “terror er en pligt” på sin Facebook-profil.
Og han fortsatte under indlæggelsen sine aktiviteter. I nogle opslag er der rim: “Dagen skal nok komme, hvor jeg rammer hovederne på tyranniens stammer …”
Manden har været varetægtsfængslet siden januar 2015. Men i breve til politiet og søsteren blev han ved: “Hvis I tror 16 års iso vil “afradikalisere” mig, siger jeg: “held og lykke.””
Det var også terror, da han skrev mails med grove ord til Lars Løkke Rasmussen (V) og til Inger Støjberg (V), hævder anklageren, Anders Larsson.
Men trusler er ikke nyt for den 32-årige, der er født i det tidligere Sovjetunionen og er statsløs.
Helt tilbage i 2006 sendte han en truende besked til partiet Venstre på grund af krigen i Irak. Her angav han sin stilling som muslim og firmaet som “islam”.
Dette var en overtrædelse af terrorlovgivningen, fastslog retten, som dømte ham til psykiatrisk behandling.
Men Højesteret afviste i 2011 at udvise ham til Rusland. I denne omgang påstår anklagemyndigheden, at han igen skal dømmes til behandling på en psykiatrisk afdeling. Og nok engang kræver man, at han skal udvises.
Sagen strækker sig over flere dage.
/ritzau/