Mand anholdt for attentatplaner mod Lars Vilks


Arkivfoto


En 50-årig mand, der er mistænkt for at stå bag attentatplaner mod den svenske kunstner Lars Vilks, er blevet anholdt i Spanien.

Det skriver den spanske udgave af The Local.

Tidligere på ugen fik politiet i Barcelona et tip om, at manden var på et hotel i byen. Han blev anholdt torsdag, bekræfter de catalonske myndigheder ifølge The Local.

Manden er af algerisk og irsk nationalitet og har været internationalt eftersøgt af USA for at være en del af en terrorcelle med forbindelse til al-Qaeda.

I juli 2011 udstedte USA en international arrestordre på manden. Han blev anholdt i Irland sidste år, men USA fik afvist en begæring om udlevering, og manden blev løsladt.

Hvis manden bliver udleveret til USA, risikerer han op til 45 års fængsel.

Lars Vilks har siden 2007 levet med trusler mod sit liv, fordi han tegnede den muslimske profet Muhammed som en hund.

Sidste år blev amerikaneren Colleen LaRose, også kaldet “Jihad Jane”, idømt ti års fængsel for at have planlagt et attentat mod Lars Vilks. Den 50-årige mand formodes at have stærke forbindelser til LaRose.

I foråret 2010 blev syv mennesker anholdt i Irland mistænkt for planer om at dræbe Vilks. En af dem var amerikanske Jamie Paulin Ramirez, også kendt som “Jihad Jamie”. Hun blev udleveret til USA og blev sidste år idømt otte års fængsel.

Lars Vilks deltog i debatmødet i Krudttønden i København i februar, hvor en mand angreb og dræbte den 55-årige Finn Nørgaard. Det formodes, at Lars Vilks var det egentlige mål for angrebet.

/ritzau/