Foto: Forsvarsgalleriet.dk
Flyvevåbnet arbejder på højtryk med at undersøge, hvordan danske F-16-fly kan beskyttes mod avancerede russiskbyggede missilsystemer i Syrien. Det skriver Politiken.
Truslen mod flyene er så store, at danske F-16-piloter har behov for mere avanceret træning og “omskoling”, før regeringens ønske om en hurtig dansk indsats kan opfyldes, siger forsvarsminister Peter Christensen (V) til Politiken.
– Regeringen er parat til at sende kampflyene tilbage til området, men der er forskel på, om flyene opererer over Irak eller over Syrien, og det sætter sig i træningsniveauet hos de danske piloter, siger forsvarsministeren til avisen.
– I Irak er der ikke en trussel fra landjorden, men det kan der være i Syrien.
Truslen er ifølge Peter Christensen den egentlige forklaring på, hvorfor Danmark ikke har optrappet den militære indsats trods regeringens ønsker.
De danske F-16-fly står fortsat stille, mens først franske og – som svar på terrorangrebene i Paris – også britiske fly deltager i koalitionens luftoffensiv i Syrien.
Ministeren afviser altså de hidtil kendte forklaringer på den danske tøven i forhold til at deltage i den nye optrapning.
Under stor medieopmærksomhed blev syv F-16-fly for et par måneder siden trukket hjem fra Kuwait efter et års deltagelse i luftangreb mod Islamisk Stat i Irak. Et år er ifølge forsvarsforliget grænsen for F-16-flys deltagelse i internationale missioner, og piloter, våbenteknikere og især flymekanikere var slidt ned.
– Men flyene kan godt flyve. Jeg vil bygge mine anbefalinger til regeringen på den militærfaglige anbefaling i forhold til truslerne. Men det er ikke en vedligeholdelsesbetragtning, siger forsvarsministeren til Politiken.
Folketinget har endnu ikke stemt om den eventuelle udvidelse af krigsmandatet til også at omfatte Syrien.
/ritzau/