Arkivfoto
Den kommission, som regeringen har nedsat, skal blotlægge rådgivning af Inger Støjberg (V) i sagen om tvangsadskillelser af asylpar.
Det fremgår af et udkast til kommissoriet, Politiken er i besiddelse af.
Den kommende kommissionsundersøgelse skal svare på, hvilken rådgivning daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg fik, og hvilke skridt ministeriet og Udlændingestyrelsen tog.
Sagen om de unge asylpar – også kendt som barnebrudssagen – omhandler en ulovlig instruks om at adskille alle asylpar, hvis den ene part var under 18 år.
Instruksen blev udsendt i en pressemeddelelse i februar 2016. Udlændingestyrelsen fik besked fra ministeriet om at administrere efter den. Folketingets Ombudsmand betegnede i foråret 2017 instruksen som ulovlig.
I april satte Udlændinge- og Integrationsministeriet gang i en intern eftersøgning.
Den kommende undersøgelseskommission får til opgave at svare på, hvad Inger Støjberg er blevet rådgivet om af sit ministerium i sagen.
Den skal også svare på, hvad Udlændinge- og Integrationsministeriet og Udlændingestyrelsen gjorde, da det kom frem, at der kunne være problemer med instruksen.
Ifølge udkastet vil kommissionen i udgangspunktet få to år at arbejde i, skriver Politiken.
Den vil blive tildelt “fuldt og omfattende sekretariatsbistand”, lyder det i udkastet til et kommissorium.
Ifølge Sten Bønsing, der er professor på Aalborg Universitet og har fulgt sagen tæt, er en af de grundliggende uklarheder i sagen, at man “ikke ved, hvad der er blevet sagt mundtligt”.
For eksempel har Folketingets ombudsmand i sin afdækning af sagen kun kunnet undersøge sagen ud fra skriftlige akter, da han ikke foretager egentlige afhøringer.
– Det gør man jo netop her, siger Sten Bønsing om kommissionen til Politiken.
Det er regeringen, der i samarbejde med partierne SF, Radikale Venstre, Alternativet og Enhedslisten har besluttet at nedsætte kommissionen.
/ritzau/