Analyse: Flere unge danskere ender som udsatte


Arkivfoto


Stadig flere unge med dansk baggrund er uden job eller er ikke i gang med en uddannelse i to år.

Det viser en analyse, som Rockwool Fondens Forskningsenhed har foretaget. Det skriver Jyllands-Posten.

Analysen sammenligner for første gang andelen af udsatte unge med forskellige etniske baggrunde.

I 2000 var 5,5 procent af unge med dansk baggrund i alderen 25-29 år udsatte – i 2017 var der tale om 7,1 procent.

De unge med dansk baggrund udgør en voksende andel af de udsatte. Tidligere var andelen af unge udsatte danskere lavere end gennemsnittet, men nu er andelen lige så stor som gennemsnittet.

Jan Rose Skaksen, forskningschef i Rockwool Fonden, peger på flere forklaringer. For eksempel at antallet af ufaglærte job falder hurtigere end antallet af ufaglærte.

– Arbejdsmarkedet er ikke noget, der giver medvind til unge, der ikke har mange kompetencer. Du har en status på arbejdsmarkedet, hvor der er færre ufaglærte job.

– Og så er der øget konkurrence om den her type job fra ikkevestlige indvandrere og østeuropæere, som heller ikke har så mange kompetencer, siger Jan Rose Skaksen til Ritzau.

Han peger også på, at der i dag bliver lagt mere vægt på kompetencer på arbejdsmarkedet, hvilket gør det sværere at begå sig på det.

Analysen fra Rockwool Fonden viser, at de udsatte unge med henholdsvis dansk og udenlandsk baggrund konkurrerer om de samme typer af ufaglærte job – eksempelvis omsorgsarbejde i sundhedssektoren.

Ifølge Jan Rose Skaksen er der god grund til at kigge på, hvordan man for fremtiden kan sikre færre udsatte unge.

– Problemerne følger dem mere eller mindre resten af livet. Det har store omkostninger for dem selv. Og det koster også samfundet og i særdeleshed de offentlige kasser masser af penge, siger han.

Tidligere har Rockwool Fondens analyser vist, at udsatte unge hvert år koster samfundet mellem 12 og 15 mia. kr.

/ritzau/