Lars Vilks til debat på Christiansborg


Arkivfoto: Lars Vilks i Malmø, 2013.


Siden attentatet på Krudttønden i februar giver det ekstra arbejde for Københavns Politi, hver gang den svenske kunstner Lars Vilks besøger den danske hovedstad.

Og det er ingen tilfældighed, at det er Fællessalen på Christiansborg, der lægger lokale til, når han lørdag deltager i en konference om den politiske kunst arrangeret af Lars Vilks Komiteen.

– Det er det sikreste sted, og det er noget, som PET anbefaler, fortæller Helle Merete Brix, medstifter af støttekomiteen for den svenske kunstner, der står bag arrangementet.

Ved attentatet på Krudttønden i februar, hvor en tilfældig deltager i et arrangement med Lars Vilks blev skudt, menes svenskeren at have været målet.

Hos Lars Vilks Komiteen er Helle Merete Brix opmærksom på den ekstra belastning arrangementet betyder for det i forvejen pressede politi i København.

– Det er jeg selvfølgelig udmærket klar over. Hvis vi forsøgte at afholde et arrangement hver 14. dag, så kunne det måske blive en belastning.

– For os er han et symbol på ytringsfriheden og på det pres, der ligger. Selvfølgelig koster det penge og mandskabstimer, men som situationen er, kan det ikke være anderledes, siger hun og tilføjer:

– Jeg har lige været på BogForum, og der står også betjente med maskinpistoler.

Det er Henrik Dahl, folketingsmedlem for Liberal Alliance, der har inviteret Lars Vilks Komiteen inden for på Christiansborg. Han peger på Lars Vilks ret til at komme til orde, samt den særlige beskyttelse, som man kan give ham på Christiansborg.

– Et af de steder, hvor han er mindst i livsfare, er på Christiansborg, siger Henrik Dahl.

Det kræver en invitation fra et folketingsmedlem at få lov at holde et arrangement på Christiansborg. Sidst komiteen og Lars Vilks holdt konference på Christiansborg, stod den konservative Mai Mercado bag invitationen.

I panelet ved lørdagens arrangement”Er den politiske kunst død?” deltager blandt andre teaterdirektør Jon Stephensen og dramatiker Christian Lollike.

Lars Vilks Komiteen forventer, at omkring 50 interesserede deltager i konferencen.

/ritzau/