Tortur med plastikpose: Offer i overhængende livsfare


Arkivfoto


Ved at trække en plastikpose stramt ned over deres gidslers hoveder har en gruppe bortførere i hovedstadsområdet i flere tilfælde presset store pengebeløb ud af deres ofre.

Det fremgår af det anklageskrift, som tirsdag formiddag vil blive læst op i Retten på Frederiksberg. Oplæsningen vil markere starten på retssagen mod seks mænd, der risikerer lange fængselsstraffe.

Den gennemgående person i sagen er en 47-årig mand med vietnamesiske rødder. Ifølge anklageskriftet har han afpresset et af sine ofre, en 36-årig mand, for knap 900.000 kroner over en periode på fem år.

LÆS OGSÅ: Bortført: Udsat for grusomme pinsler og nær død af kvælning

– Afpresningen kulminerer 25. august sidste år, da manden bliver bortført foran HTX på Frederiksberg og tvunget ind i en bil, siger specialanklager Jakob Buch-Jepsen til Ritzau.

Sammen med to danske mænd på 25 og 34 år kørte sagens hovedmand ifølge anklagemyndigheden offeret til en kælder i Birkerød.

I kælderen fik offeret hænder og fødder fikseret med gaffatape. Gerningsmændene trak en plastikpose ned over hans hoved, og den blev fastgjort med tape. Det skete flere gange, og samtidig blev manden slået i hovedet og på kroppen.

Ifølge anklageskriftet var behandlingen af den 36-årige så grusom, at han var i overhængende livsfare og flere gange mistede bevidstheden, ligesom han havde ufrivillig afføring.

Et andet offer i sagen – en mand på 58 år – er blevet udsat for en lignende behandling. Igen trak gerningsmændene en plastikpose ned over hans hoved, hvorefter den forurettede blev banket til bevidstløshed med et koben.

Det skete i en lejlighed på Betty Nansens Allé på Frederiksberg, og herfra blev manden båret ned i en bil og kørt til en lejlighed i Gentofte og siden til en villa i Birkerød.

Her blev han holdt indespærret i to døgn, mens gerningsmændene mishandlede ham. Igen var plastikposen i brug, og han fik brækket et ribben.

Først da den 58-årige og hans hustru gik med til at betale gerningsmændene 166.000 kroner og underskrev et gældsbrev på yderligere 320.000 kroner, stoppede mishandlingen.

Jakob Buch-Jepsen ønsker ikke at røbe, hvordan de formodede gerningsmænd udvalgte deres ofre.

– Men der har været en relation i forvejen. Det er ikke fuldstændig ukendte mennesker, man har kastet sig over, siger specialanklageren, der betegner sagen som “ekstremt grov”.

Det er da også hårdkogte kriminelle, der er tiltalt i sagen. Den 34-årige dansker er eksempelvis tidligere blevet idømt 12 års fængsel for at tæske en drukkammerat ihjel.

Ud over danskvietnameseren og de to danskere er endnu en 25-årig dansker og to udenlandske mænd – begge på 21 år – tiltalt i sagen.

/ritzau/