Arkivfoto
Mens 21.000 personer efter planen skal omfattes af den særligt lave integrationsydelse næste år, vil kun 283 personer komme i arbejde. Det viser tal fra Udlændinge- og Integrationsministeriet ifølge Berlingske.
Dermed ser det ud til, at integrationsydelsen ikke i noget stort omfang vil få folk i arbejde, selvom det er et af de argumenter, udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) har brugt, når hun skulle forklare, hvorfor det er en god idé med lavere ydelser.
Ministeren forhandler i øjeblikket med de øvrige borgerlige partier om at udvide den integrationsydelse, der allerede gælder for nytilkomne udlændinge, til at omfatte alle, der ikke har været i Danmark i syv ud af de seneste otte år.
Og for De Konservative at se er der mange andre gode grunde til at indføre integrationsydelse end lige netop beskæftigelseseffekten, der altså ser ud til at være ret lille.
– Det er ét af formålene. En andet formål er det rent økonomiske. Det koster meget at integrere folk. Kommunerne taler om, at de vil tage penge fra ældre og sundhed. Det handler om at prioritere, siger integrationsordfører Naser Khader (K).
– Men der er også en rimelighedsbetragtning. Det er ikke rimeligt, at folk, der kommer til Danmark, har de samme ydelser fra dag et, som folk, der har betalt skat og bidraget til det her samfund.
– Jeg er tilhænger af, at man starter lavere, og så kan man arbejde sig ud af situationen. Jeg har selv oplevet folk i 80’erne og 90’erne, der fik en masse forærende. Det har gjort nogle af dem dovne, og det er gået videre til næste generation.
– Det er også noget med at sige, at i det her samfund kan du godt knokle dig til en bedre situation frem for at få alt forærende. Så der ligger flere begrundelser for en lavere ydelse, siger han.
Et ægtepar over 30 år med børn modtager i alt 16.638 kroner før skat i integrationsydelse om måneden mod tidligere 28.832 kroner før skat i kontanthjælp.
Flere organisationer advarer om, at folk vil komme til at leve i fattigdom, hvis de ikke kommer i arbejde.
Men det anerkender Naser Khader ikke.
– Folk er vant til at leve for mindre i de lande, de kommer fra. Jeg kender denne her kultur. Folk er vant til at tilpasse sig forholdene. Så jeg anerkender ikke, at man skubber folk ud i fattigdom.
Han ønsker ikke at kommentere det konkrete tal 283, da aftalen ikke er forhandlet på plads endnu.
– Jeg forstår ikke, at man kloger sig på en aftale, der ikke er forhandlet færdig. Der er en masse spørgsmål, der ikke er besvaret endnu, siger Naser Khader.
/ritzau/