De første ni måneder af 2015 sætter endnu en varmerekord


Arkivfoto


Efterhånden kommer det ikke som nogen overraskelse.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Med tre fjerdedele af 2015 bag os kan forskere nu fastslå, at de første ni måneder af i år har været de varmeste, der nogensinde er blevet målt på kloden.

Det samme gælder for september måned isoleret set, oplyser USA’s Nationale Ocean- og Atmosfæriske Administration (NOAA).

Udviklingen peger dermed i retning af, at 2015 samlet set bliver endnu varmere end 2014, der er det år hidtil, hvor kviksølvet gennemsnitligt har bevæget sig længst op i termometrene på globalt plan.

Målingerne begyndte i 1880, og de nuværende temperaturer er altså de højeste målt i 135 år.

– De første ni måneder af året var også rekordvarme, konstaterer NOAA i sin månedlige rapport.

I alt har syv af årets ni første måneder sat historisk varmerekord.

Fra januar til september har den globale gennemsnitstemperatur ligget 0,85 grader over gennemsnittet for målingerne i 1900-tallet.

I september er der blevet målt usædvanlige høje temperaturer i det nordøstlige Afrika, i Mellemøsten, dele af Sydøstasien og i visse dele af Nord- og Sydamerika.

Også Norge har været ekstra varmt i historisk sammenhæng.

Omvendt har der været koldere end normalt i blandt andet Alaska og dele af Centralasien. Spanien, England og Wales er noteret for den koldeste september i omkring 20 år.

I resten af 2015 ventes vejrfænomenet El Niño at holde temperaturerne over gennemsnittet.

Videnskaben advarer om alvorlige konsekvenser i dette århundrede, hvis temperaturen som ventet fortsætter med at stige. Tætbefolkede områder bliver oversvømmet, når havene stiger, og ekstreme vejrfænomener bliver mere almindelige og vil true afgrøder.

I december holdes klimatopmødet COP21 i Paris, hvor stats- og regeringschefer fra hele verden efter fiaskoen i København i 2009 gør et nyt forsøg på at indgå aftaler, der kan bremse drivhuseffekten.

/ritzau/AFP