Læger Uden Grænser: Danmark skal træde i karakter


22 mennesker blev dræbt, både ansatte på hospitalet og patienter. Foto: Læger Uden Grænser.


– Der er mange ofre i denne krig, og nu er det nok.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Sådan lyder udmeldingen fra direktøren for nødhjælpsorganisationen Læger Uden Grænser (MSF) i Danmark, Torill Pallesen, vedrørende den amerikanske bombning af et af organisationens hospitaler i den afghanske by Kunduz.

MSF vil med et brev til statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i dialog med regeringen angående en uvildig undersøgelse af angrebet, som kostede 22 uskyldige mennesker livet.

– Vi har sendt brevet til statsministeren, da vi har et ønske om at få sat en uvildig undersøgelse i gang. Vi står sammen om dette i hele vores organisation, men det er vigtigt, at vi også i Danmark træder i karakter, siger direktøren.

MSF vil gøre brug af en ikke tidligere benyttet protokol i Genèvekonventionen, for at få sat en uvildig undersøgelse i gang af angrebet i Kunduz.

Protokollen siger, at hvis bare ét af de 76 lande, som har underskrevet protokollen, kræver en uvildig undersøgelse af, hvorvidt de internationale menneskerettigheder er blevet overtrådt, så skal en sådan sættes i værk, hvis – i dette tilfælde – enten Afghanistan eller USA giver tilladelse.

MSF vil sende breve til de 76 landes regeringsledere, som har underskrevet loven, herunder Danmark, og opfordre til, at de gør brug af protokollen til at kræve en undersøgelse af bombningen i Kunduz.

USA har sat en intern undersøgelse i gang, men det er ikke nok for MSF.

– Jeg håber inderligt, at regeringen bakker op om forslaget. Der er kommet mange forskellige forklaringer på, hvordan dette kunne ske, så nu skal vi have fakta på bordet, så vi kan finde en fælles vej fremadrettet, siger Torill Pallesen.

FN’s generalsekretær Ban Ki-moon har ligesom MSF opfordret til en “grundig og upartisk undersøgelse af angrebet” for at finde frem til, hvem der er “ansvarlig”.

MSF i Danmark har tidligere haft danske nødhjælpsarbejdere i Kunduz, men de vil nu afvente en undersøgelse af angrebet, før de igen tager stilling til, om der skal sendes danskere til området.

/ritzau/