Arkivfoto
I flere tilfælde hindrede politifolk fredelige borgere i at vifte med Tibets flag under den kinesiske præsidents besøg i 2012.
Det fastslår Østre Landsret tirsdag i en dom, som umiddelbart står i kontrast til Københavns Politis hidtidige version af forløbet.
Politiets chef fastholder, at der ikke blev givet en generel ordre om at gribe ind mod tibetanske flag – men alligevel skete det.
Flere sympatisører med Tibet har fortalt, at betjente skred ind, da borgere viftede med Tibets flag, som er forbudt i Kina.
Forud for tirsdagens dom har politikerne i Folketingets retsudvalg dog fået flere beroligende svar.
For eksempel videresendte Justitsministeriet i april 2014 denne forklaring fra ordensmagten: “Københavns Politi kan afvise at have haft til opgave at forhindre fredelige demonstrationer, herunder fremvisninger af tibetanske flag.”
Under den netop afgjorte retssag anlagt af seks borgere blev politiet imidlertid tvunget til at fremlægge den interne radiokommunikation.
Materialet afslører adskillige radiomeldinger om personer med det flag, som kunne genere Kinas præsident.
Optagelserne pressede Københavns Politi til at reagere. I fredags fik retsudvalget en ny orientering. Heri erkender politidirektør Thorkild Fogde, at der blev givet ordre om et fratage et flag i ét tilfælde.
“Tag flaget fra dem, kom,” lød ordren.
Men der blev ikke mere generelt givet instrukser om at tage flag fra borgerne, fastholder politichefen.
Alligevel jagtede adskillige betjente personer med det tibetanske flag, fastslår landsretten tirsdag.
Retten er blevet præsenteret for radiokommunikationen, tv-klip og flere forklaringer om, hvordan betjente optrådte ved Langelinie, i Kongens Have og på Christiansborg Slotsplads.
I afgørelsen konkluderer de tre dommere, at “politiet i forbindelse med de tre episoder udfoldede bestræbelser på at hindre personer i at holde det tibetanske flag op, så det var synligt for den kinesiske præsident.”
Under retssagen er det kommet frem, at politiet forud for præsidentbesøget var blevet advaret om, at kineserne meget nødigt ville tabe ansigt.
Det var Politiets Efterretningstjeneste, der havde givet besked om de kinesiske følelser. Og dette blev givet videre under en briefing af betjentene, har vicepolitiinspektør Claus Hjelm Olsen fortalt.
– Jeg fortæller, at der er en bekymring fra kinesisk side, fordi de ser anderledes på demonstrationer, end vi gør i Danmark, forklarede han.
/ritzau/