Arkivfoto
Højesteret kan tirsdag sende enorme rystelser gennem Skat, når landets øverste domstol afgør en sag om vurderingen af et sommerhus i Kirke Hyllinge.
For den tidligere sommerhusejer Jørgen Rønne drejer sagen sig blot om nogle få tusinde kroner, men perspektivet i sagen er altså betydeligt større – både for Skat og for tusindvis af andre boligejere.
Et nederlag til Skat vil således betyde, at myndigheden skal genoptage ikke færre end 110.000 andre ejendomsvurderinger. Ifølge Skats advokat, Steffen Sværke, vil det resultere i op mod en million ekstra arbejdstimer, skriver Politiken.
På den anden side vil et nederlag til sommerhusejeren svække borgernes retssikkerhed og begrænse deres mulighed for at anfægte Skats vurderinger, mener Jørgen Rønnes advokat, Eduardo Vistisen.
– Vi mener, at det vil bombe borgerne 60 år tilbage, sagde han ifølge Politiken under et tidligere retsmøde.
Sagen er efterhånden mere end syv år gammel. Dengang – i 2007 – valgte Skat at sænke vurderingen af 234 ejendomme ved Roskilde Fjord, fordi handelspriserne var faldet.
Til gengæld undlod man samtidig at nedsætte grundværdien, som er den pris, et stykke jord vurderes til at være værd i ubebygget stand.
Fremgangsmåden er da også den rette, sagde både Landsskatteretten og Retten i Roskilde, men i Østre Landsret var vurderingen i 2013, at Skat havde handlet i strid med egne regler om, at ejendomsværdien og grundværdien normalt følges ad.
Det generelle nedslag, som skete i lokalområdet, bør give “anledning til overvejelser om, hvorvidt også grundværdien er lavere end forudsat. Det fremgår imidlertid ikke, at skattemyndighederne har foretaget sådanne overvejelser”, lød det i dommen fra landsretten.
Jørgen Rønnes påstand er, at Skat holder grundværdierne kunstigt højt for at sikre fremtidige skatteindtægter.
Omvendt påpeger Skat, at der kun er meget få salg af ubebyggede grunde, og at det derfor er vanskeligt at fastsætte grundværdierne.
Sommerhusejeren, lyder det, har ikke påvist, at Skats vurdering er forkert, og derfor bør Højesteret omgøre dommen fra landsretten.
/ritzau/