Arkivfoto
Skat har i al hemmelighed systematisk krænket danskernes privatliv via det såkaldte EFI-system, som er blevet brugt til at inddrive danskernes gæld til det offentlige.
Det er sket ved, at mange danskeres oplysninger er blevet lagret, selvom de ikke længere skylder penge til det offentlige – eller aldrig har gjort det.
Det skriver Berlingske.
Det fremgår ifølge avisen af et udkast til en analyse fra Kammeradvokaten, der er statens advokat.
Kammeradvokaten betegner Skats løbende beregninger som “ulovlig indsamling og behandling af oplysningerne”, og at indsamlingen “ikke er i overensstemmelse med persondataretten,” skriver avisen.
Skat besluttede tirsdag på baggrund af den færdige delrapport fra Kammeradvokaten at stoppe den automatiserede inddrivelse af gæld via it-systemet EFI.
Systemet har løbende indhentet oplysninger fra en række myndigheder og offentlige registre om skyldneres private forhold for at beregne, om de er i stand til at betale af på deres gæld.
Og hvis man først er havnet i systemet, er det meget svært at komme ud af det igen, “heller ikke når al gæld er indfriet”.
Det er ifølge Kammeradvokaten ulovligt.
Kammeradvokaten hæfter sig i rapporten blandt andet ved, at Skat også har kontrolleret, om tidligere skyldnere har modtaget børnepenge og i den forbindelse har indhentet data om “kundens barn og barnets anden forældres folkeregisteradressen”, skriver advokaten.
Fremgangsmåden er dybt kritisabel, mener den borgerlig-liberale tænketank Cepos.
– Her er vi altså inde og røre ved nogle af de mest grundlæggende rettigheder i vores samfund – rettigheder, som Skat tilsyneladende systematisk undertrykker. Det må ikke høre hjemme i en retsstat, at man som borger skal frygte for at blive uretmæssigt overvåget, siger chefjurist Henriette Kinnunen til Berlingske.
/ritzau/