Arkivfoto
De store tv-selskaber som fx Canal Digital og Viasat har i stor stil brugt privatdetektiver i kampen mod dem, som benytter ‘cardsharing’, også kaldes tv-pirater
Like localeyes.dk på Facebook
Mange betalingskanaler fungerer ved, at man indsætter et kreditkortlignende kort i sin tv-modtager. Kortet dekoder tv-kanalen, så brugeren kan se programmerne.
‘Cardsharing’ handler i al enkelthed om, at flere benytter det samme kort og dermed undgår at betale for underholdningen. Det har flere tv-selskaber benyttet privatdetektiver for at dæmme op for.
Detektiverne har især været hyret af den nordiske organisation Stop Nordic Content Protection, som i Danmark arbejder for Canal Digital, Viasat, TV 2, Divisionsforeningen, Discovery Networks og Boxer.
Privatdetektiverne har foretaget alt fra overvågning, aflytning og decideret undercover arbejde, hvor de har købt de ulovlige tjenester fra tv-piraterne for derefter at fælde dem.
Således har en af de mere spektakulære cardsharing-sager udspillet sig i Sønderjylland i 2013, hvor en mand blev idømt ubetinget fængsel for tv-pirateri.
Kronvidnet i retssagen var en privatdetektiv, som under falsk navn havde opsøgt tv-piraten og købt hans tjeneste. Privatdetektiven havde både lydoptagelser fra sit undercoverarbejde og en udførlig rapport, som også blev fremlagt i retten.
Tv-piraten endte derfor med at få en historisk hård dom på 12 måneders fængsel, hvoraf tre måneder var ubetinget.
Stop Nordic Content Protection fortæller dog, at brugen af privatdetektiver i piratjagten i dag sker sjældent.
– Historisk har privatdetektiver spillet en stor rolle i kampen mod piratkort i 90’erne. Men efter lovgivningen er blevet ændret, varetages efterforskningen af politiet. I dag er det mere undtagelsen end reglen, at vi bruger privatdetektiver, siger adm. direktør i Stop Nordic Content Protection, David Würgler til Mediawatch.