Bolivia har ryddet gigantiske arealer med kokaplanter


Arkivfoto


Det samlede landbrugsareal, der i Bolivia bruges til at dyrke den omstridte kokaplante på, er faldet med 11 procent det seneste år. Det er fjerde år i træk, at arealet skrumper ind, oplyser FN mandag.

Like localeyes.dk på Facebook

Det sydamerikanske land er verdens tredjestørste producent af planten, hvis blade bruges til at udvinde kokain. Det samlede areal med kokaplanter er siden 2010 skrumpet, med hvad der svarer til 15.000 fodboldbaner.

Ifølge Bolivias præsident, Evo Morales, viser tallene, at regeringens bløde tilgang for at begrænse koka-dyrkningen er mere effektiv end den hårde tilgang, som blandt andet Peru og Colombia med støtte fra USA har forsøgt sig med for at få bugt med produktionen og smuglingen af kokain til verdensmarkedet.

I stedet for at slå hårdt ned på den traditionsrige koka-dyrkning, har Bolivia i stedet hjulpet bønder med at skifte koka ud med alternative afgrøder.

– Krigen mod stoffer med militære midler er ikke løsningen, som vi har set i visse Andes-lande, hvor amerikanerne udkæmper deres krig mod stoffer, siger Evo Morales med henvisning til Colombia og Peru, som er verdens to største koka-producerende lande.

Colombia har siden 1999 modtaget millioner af dollar fra USA til “Plan Colombia”, der er et militært og økonomisk samarbejde, som skal slå ned på narkosmugling med magt.

Sidste år steg udbyttet af koka-produktionen i landet med hele 44 procent.

Bolivia var tidligere også en nær allieret med USA i krigen mod narko, men det ændrede sig, da Evo Morales, en tidligere koka-bonde og landets første præsident af indiansk afstamning, kom til magten i 2006.

Han har forsvaret bolivianernes ret til at dyrke koka, som i århundreder er blevet lovligt dyrket i Andes-landene, hvor lokale blandt andet bruger bladene til medicinske formål.

Tygges koka, får man en mild narkotisk virkning. Den hjælper til at slå højdesyge ned, som opleves i bjergområderne.

Striden med USA om metoderne til at bekæmpe kokainproduktion førte i 2008 til, at USA’s ambassadør og flere andre diplomater blev udvist af Bolivia.

/ritzau/