Migranter i Calais holder til i en barakby nær tunnel


Arkivfoto fra Facebook.


For de fleste af de omkring 3000 indbyggere i “Junglen”, som er en barakby i sandklitterne på den franske nordkyst, er dagens højdepunkt de natlige forsøg på at snige sig gennem den undersøiske tunnel, som er vejen til Storbritannien.

Kun nogle få klarer det.

Like localeyes.dk på Facebook

Langt størstedelen vågner dag efter dag til snavset, sygdommene og elendigheden i lejren samt muligheden for vold på det sted, som sammen med middelhavsøerne Lampedusa og Lesbos er blevet et symbol på Europas manglende evne til at klare problemerne med strømmen af flygtninge og migranter fra Afrika og Mellemøsten.

Som ethvert andet samfund har “Junglen” fået kendte indbyggere som den unge nigerianer, der kan mange sprog, og som har bygget en lille skole, ligesom der er forskellige bydele med hver deres særpræg – alt efter de forskellige gruppers religion og baggrund.

En typisk dag i lejren begynder tidligt om morgenen, når grupperne af flygtninge, der om natten forgæves har forsøgt at komme gennem tunnelen, vender hjem.

Migranterne anvender en ny taktik, hvor de i hundredvis forsøger at forcere indhegningerne til tunnelen på samme tid. 3500 personer forsøgte på en enkelt nat i sidste uge at forcere indhegningerne.

Det fik Frankrig til at forstærke bevogtningen med 120 politifolk.

Om formiddagen er lejren stille. Tit kommer nogle mænd forbi og uddeler yoghurt til beboerne.

– Det er overskydende mad eller beskadigede varer fra supermarkeder, siger Carolyn Wiggins, en brite, som er gift med en franskmand, og som har boet 25 år i området.

– Vi hjælper dem lidt. Vi ser flere og flere med brækkede ben og krykker, fordi de er kommet til skade ved tunnelen og pigtråden, siger hun.

Sent på eftermiddagen er alle garanteret et måltid fra de lokale myndigheder, der bringer det ud i biler til “Junglen”.

Om aftenen bliver den matte og nedslåede stemning i lejren mærkbart bedre, og mange af migranterne bliver mere interesseret i at tale indbyrdes eller med de lokale beboere.

Sent på aftenen begynder de forskellige grupper igen at bevæge sig mod tunnelens indgang med håbet om, at det denne gang vil lykkes dem at komme over på den anden side.

/ritzau/Reuters