Atletiske narkomaner: Hver tredje medalje i topatletik er suspekt


Foto af beslaglagt doping.


Resultaterne af 12.000 blodprøver fra atletikudøvere på topplan er blevet lækket fra en database hos det internationale atletikforbund, IAAF, og afslører ifølge Sunday Times og den tyske tv-station ARD et “ekstraordinært omfang af snyd”.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Hver tredje medalje, der i perioden 2001 til 2012 blev uddelt i atletikkens udholdenhedsdiscipliner ved VM og OL, blev vundet af atleter, der har afleveret “mistænkelige” blodprøver.

Ifølge Sunday Times er ingen vindere af disse 146 medaljer – heraf 55 af guld – efterfølgende blevet frataget deres medaljer.

Blodprøverne stammer fra i alt 5000 forskellige atleter, og ifølge eksperter tegner de et billede, der minder om situationen i professionel cykling for 20 år siden, hvor doping var en udbredt del af cykelkulturen.

– I alt 800 atleter i discipliner fra 800 meter til maratonløb har registreret værdier, der ifølge Det Internationale Antidopingagenturs definitioner af det biologiske pas er “mistænkelige” eller endda “meget mistænkelige”, konkluderer de australske dopingeksperter Michael Ashenden og Robin Parisotto efter at have nærstuderet de lækkede papirer.

ARD viste lørdag aften dokumentaren “Doping – tophemmeligt: Atletikkens skyggefulde verden”.

Her langer de to eksperter kraftigt ud efter IAAF.

– IAAF har tjent millioner af dollar på tv-rettigheder fra atletikkonkurrencer, men de har kun afsat små almisser af det beløb til kampen mod doping. Efter min mening er det et skamfuldt svigt af deres primære opgave med at overvåge sporten og beskytte de rene atleter, siger Michael Ashenden til ARD.

IAAF afviser, at forbundet har svigtet og siger, at værdier i blodprøverne ikke i sig selv er et bevis for dopingmisbrug.

– IAAF har altid været på forkant med at implementere ny teknologi og metoder i kampen mod doping, hedder det i en udtalelse fra forbundet til Sunday Times.

Siden Det Biologiske Pas blev indført, hævder IAAF at have “efterforsket flere sager end alle andre antidoping-organisationer tilsammen”.

Forbundet kalder eksperternes udsagn for “ren spekulation” og tilføjer, at det bruger to millioner dollar om året på at bekæmpe doping.

I dokumentaren er særligt russiske og kenyanske atletikudøvere under lup for bevidst at snyde sig til sejre.

/ritzau/