FN vil bekæmpe ulovlig jagt på truede dyr


Foto: Tandlægen Walter James Palmer er på kort tid blevet verdenskendt efter at have skudt en løve og postet billedet på Facebook.


FN opfordrer sine medlemslande til at bekæmpe krybskytteri af truede dyrearter som for eksempel elefanter og næsehorn.

Like localeyes.dk på Facebook

Det sker i form af en resolution, som torsdag blev vedtaget på FN’s Generalforsamling.

Resolutionen er den første af sin slags. Den forpligter ikke landene juridisk, men den afspejler en stigende global modstand mod ulovlig jagt på dyr, skriver nyhedsbureauet AFP.

Problemet er ifølge generalforsamlingen stigende, og især nedskydningen af elefanter i Afrika har nået et “alarmerende højt niveau”.

Krybskytter kan tjene formuer på salg af stødtønder, som der specielt i Kina og flere andre asiatiske lande er stor efterspørgsel på.

I 2006 levede der i Afrika skønsmæssigt 550.000 elefanter i det fri. Antallet menes nu at være reduceret til cirka 470.000, oplyser ngo’en Elefanter uden Grænser.

I resolutionen står der, at nedskydningerne er en trussel mod visse arters overlevelse og i sidste ende kan udrydde et dyr som elefanten.

LÆS OGSÅ: Amerikansk tandlæge udskældt efter ulovlig løvedrab

Over 20.000 afrikanske elefanter blev i 2013 dræbt for at få fingre i det store dyrs stødtænder.

Næsehorn er eftertragtede af samme årsag som elefanter. Siden 2007 er hundredvis af næsehorn blevet dræbt af jægere i Sydafrikas Kruger National Park.

Myndighederne og naturbeskyttelsesorganisationer i Afrika har ikke haft held med at dæmme op for krybskytteri og organiseret smugling.

Eksperter vurderer, at op mod 70 procent af alt ulovligt elfenben bliver solgt i Kina, hvor produkter lavet af det hvide materiale anses som et statussymbol.

Kina har forsøgt sig med hårdere straffe til smuglere og aftagere af elfenben, men det har tilsyneladende ikke hjulpet meget, så nu griber myndighederne til mere synlige metoder.

I maj i år ødelagde myndighederne i Kina mere end 600 kilo elfenben. Seancen blev overværet af udenlandske diplomater og journalister.

Torsdagens afstemning falder sammen med en global fordømmelse af drabet på en løve i Zimbabwe.

Løven Cecil, der angiveligt var en turistattraktion og et nationalt ikon, blev ifølge medieberetninger lokket væk fra en nationalpark og derefter dræbt af en amerikansk jæger.

/ritzau/AFP