Ingen grund til at smide badebukserne ud: DMI aflyser snarlig mini-istid


Arkivfoto


Mini-istid rammer Jorden allerede om 15 år. Sådan lød den dystre forudsigelse i den britiske avis The Telegraph i weekenden. En forudsigelse, der straks blev det helt store samtaleemne.

Det passer bare ikke.

Selv om solaktiviteten ser ud til at blive meget lav de næste par årtier, er der ingen udsigt til, at vi går en lille istid i møde, for solen er ikke eneansvarlig for Jordens klima, oplyser DMI.

I den nuværende solpletperiode, som varer frem til cirka år 2020, ser solaktiviteten ud til at falde, og det er muligt, at aktiviteten kan blive endog meget lav i de næste perioder. Men ifølge DMI er det helt naturligt, at solaktiviteten svinger op og ned.

I historien har vi flere gange set perioder med lav solaktivitet. Mest markant var perioden 1645-1715, det såkaldte Maunder Minimum, hvor solaktiviteten var ekstremt lav. Dette falder midt i perioden, vi kender som den lille istid.

Da klimaet var forskelligt rundt om på Jorden, er det svært at fastslå varigheden præcist, men FN’s klimapanel definerer den lille istid til 1450-1850. Europa oplevede nogle usædvanlig kolde vintre, og blandt andet Themsen i England og bælterne i Danmark frøs til.

Peter Stauning har forsket i statistiske undersøgelser med sammenligninger mellem solpletter og Jordens temperatur.

– I nuværende solpletperiode ser vi ud til at få et middel solplettal på omkring 30. Det er kun det halve af middelværdien i foregående solpletperiode fra 1997-2009, siger Peter Stauning.

– Forsvinder solaktiviteten helt, vil vi efter statistikken få en reduktion på kun 0,2 grader af den globale temperatur. Det er næppe nok til at fremkalde en ny istid. Højest kan det dæmpe temperaturstigninger forårsaget af den globale opvarmning en smule.

Solaktiviteten er altså ikke eneansvarlig for Jordens klima, men den har mulighed for at dæmpe klimaforandringer eller udsætte dem, skriver DMI på sin hjemmeside.

The Telegraph skrev også, at solaktiviteten ville aftage med 60 procent.

Ifølge lektor Peter Ditlevsen, Niels Bohr Institutet, er det helt hen i vejret.

– Hvis solen aktivitet slukker ned til 60 procent, så vil vi alle være væk. Der sker det, at solen har en solpletcyklus på 11 år, og den ændrer sin udstråling med 0,1 procent. Det er 60 procent af det, vi taler om. Og det er en ganske lille ændring, sagde han mandag til Radioavisen.

/ritzau/