Arkivfoto
I de kommende dage får solstrålerne endelig lov til at ramme Danmark, når en varmebølge sender varm luft ned over landet.
Meteorologerne lover varme over 25 plusgrader, og mange danskere har nok planer om en strandtur i weekenden.
Men vandtemperaturerne er ikke mere end 14-16 grader ved kysterne, og det får nu livredderne til at advare danskerne, inden de tager en dukkert.
– Sommeren har ladet vente på sig, men nu ser den endelig ud til at komme. Badevandstemperaturen er dog stadig lav for årstiden, og derfor skal badegæsterne passe ekstra på, når de går i vandet, siger Anders Myrhøj, der er chef for drift og sekretariat i TrygFonden Kystlivredning.
Det kolde vand betyder, at der er fare for nedkøling og kramper, hvis man bliver for længe i vandet.
– Når du bader i koldt vand, fungerer dine muskler ringere, dit åndedræt besværes, og dit overblik mindskes – du opnår altså en dårligere svømmefærdighed end normalt, og det er her faremomentet ligger, siger Anders Myrhøj.
Derfor opfordres de danske badegæster til at tage kortere svømmeture og sørge for at opholde sig i nærheden af livreddere.
Endnu har de danske livredde ikke haft meget at se til, selvom den officielle badesæson begyndte i starten af juni.
Det kolde vejr har afholdt danskerne fra at søge mod kysterne, hvilket fremgår af en oversigt over livreddernes aktiviteter i sidste uge.
På de i alt 37 strande og havnebade gennemførte TrygFondens Kystlivredning 45 almindelige førstehjælpsindsatser, der er, hvad man kan betegne som “mindre uheld”, i sidste uge.
– Det er ikke meget, fastslår Anders Myrhøj og fortæller, at livvagterne på travle sommerdage, som dem vi har i vente, kan tage sig af omkring 150 mindre uheld om dagen.
/ritzau/