– Ikke siden tiden med dinosaurerne sluttede for 66 millioner år siden, har planeten mistet arter i et hurtigt tempo, hedder det i den opsigtvækkende rapport fra eksperter på Stanfords Universitet, Princetons Universitet og Californiens Universitet, Berkeley. Arkivfoto
Verden bevæger sig mod en sjette masseudslettelse, hvor dyr vil forsvinde 100 gange hurtigere, end de tidligere har gjort.
Det advarer forskere fra flere førende amerikanske universiteter om i en ny rapport.
Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigtDet kan ikke udelukkes at mennesker kan være blandt ofrene.
– Ikke siden tiden med dinosaurerne sluttede for 66 millioner år siden, har planeten mistet arter i et hurtigt tempo, hedder det i den opsigtvækkende rapport fra eksperter på Stanfords Universitet, Princetons Universitet og Californiens Universitet, Berkeley.
– Forskernes studier viser “uden nævneværdig tvivl,” at vi nu er på vej ind i den sjette masseudslettelse, siger Paul Ehrlich, der er professor i biologi på Stanford, og som har været med til at skrive rapporten.
Og mennesker vil sandsynligvis være blandt de arter, som går tabt, hedder det i videre i rapporten i tidsskriftet Science Advances.
– Hvis det får lov til at fortsætte, så vil det tage millioner af år for livet at komme sig, og vores egen art vil formentlig forsvinde hurtigt, advarer den ledende forfatter Gerardo Ceballos fra det mexicanske universitet Universidad Autonoma de Mexico.
Analyserne er baseret på dokumenteret kortlægning af hvirveldyrs uddøen eller dyr med indre skeletter som frøer, krybdyr og tigre – blandt andet ud fra fossiler og andre historiske data.
Det moderne fald i antallet af arter sammenholdes med “det naturlige fald ved arters forsvinden, inden menneskets aktiviteter blev dominerende.” Det kan være vanskeligt at anslå denne tid, da mennesket ikke præcist ved, hvad der er sket gennem Jordens udvikling gennem 4,5 milliarder år.
Forskerne har i rapporten sammenholdt tidligere udryddelsesforløbs varighed. I deres undersøgelser har forskerne i den nye rapport regnet med en varighed, som er dobbelt så lang som de almindeligt anvendte estimater.
– Hvis der tidligere var tale om, at to pattedyr ud af 10.000 arter uddøde, hver gang der var gået 100 år, så er gennemsnittet af tabte hvirveldyr i det seneste århundrede op til 114 gange hurtigere, end det ville være uden menneskelige aktiviteter, hedder det i undersøgelsen.
Årsagerne til tabet af arter skyldes klimaforandringer, forurening, afskovning og andet.
Nogle eksperter mener, at 26 procent af alle pattedyr er truet af udryddelse.
/ritzau/AFP