TeliaSonera i gigant-sag om bestikkelse


Arkivfoto


Det kan i særklasse være den største sag om bestikkelse i svensk historie. Aserbajdsjans præsidentfamilie har angiveligt plyndret staten for seks milliarder svenske kroner (4,9 milliarder danske kroner) med hjælp fra TeliaSonera.

Like localeyes.dk på Facebook

Det svensk-finske teleselskab har forholdt sig tavst til mistanken om, at der er sket gigantiske bestikkelser i Aserbajdsjan. Men nu kan nyhedsbureauet TT, tv-programmet Uppdrag granskning og OCCRP, der undersøger korruptionssager, i samarbejde afsløre de ufine metoder.

Sagen stammer fra 2008 og handler om, at et selskab knyttet til præsidentfamilien overtog statens andel i teleselskabet Azercell ved hjælp af TeliaSoneras holdingselskaber.

TeliaSonera skulle have sikret sig licenser og andre tilladelser til at drive virksomhed i den tidligere sovjetrepublik ved at hjælpe.

– Det lugter af bestikkelse og korruption det hele. Advarselslamperne burde have blinket for længe siden hos TeliaSonera, mener Lars Hammar, der er en erfaren efterforsker af økonomisk kriminalitet.

Konkret skulle svindlen være sket, da et af TeliaSoneras holdingselskaber i 2008 køber den aserbajdsjanske stats andel i Azercell med en enorm rabat. Markedsværdien var 785 millioner dollar, men andelen blev solgt for 180 millioner dollar.

Herefter giver TeliaSonera sit nye køb videre til den lokale partner Cenay Iletisim, der har bånd til præsidentdøtrene Leyla og Arzu Alijeva. Dette sker efter alt at dømme, uden at partneren betaler en krone. TeliaSonera finansierer altså handlen, og den lokale partner skal så betale tilbage med aktieudbytte fra den fælles virksomhed.

I dag vurderes det præsidentkoblede selskab at være mindst seks milliarder svenske kroner værd, hvis man undtager lånet og den andel, partneren havde før privatiseringen af Azercell.

Hemmelige interne dokumenter viser desuden, at TeliaSonera via et skuffeselskab i Panama op til opkøbet har forhandlet med mindst to partnere med personlige bånd til regimet for at sikre sig, at det kunne få “alle tilladelser og licenser, der kræves”.

I 2013 gik TeliaSoneras topchef samt selskabets bestyrelse af som følge af en anden mistænkelig sag fra Usbekistan. Dengang lovede den nye administrerende direktør og den nyindsatte bestyrelse at rydde op én gang for alle.

/ritzau/TT