Næsten 25.000 flygter efter IS-stormløb i Irak


IS-krigere tager et selvportræt i Ramadi, foto fra Twitter.


Mens antallet af irakere, der flygter fra voldsomme kampe i provinshovedstaden Ramadi, stiger, advarer FN om, at nødhjælpen er ved at slippe op i Irak.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Tæt på 25.000 personer har taget flugten fra Ramadi, efter at militante fra Islamisk Stat har angrebet byen. Størstedelen af de fordrevne har sat kurs mod hovedstaden Bagdad, oplyser FN i en meddelelse.

FN og andre nødhjælpsorganisationer er begyndt at uddele mad, vand og medicin, ligesom at de er ved at opstille midlertidige lejre og toiletter.

Men finansieringen og lagrene af nødhjælp er ved at slippe op ifølge det FN-organ, der koordinerer den humanitære indsats.

Islamisk Stat har fået det militære overtag i Ramadi i weekenden. Dem, der nu flygter fra byen, menes at være folk, der allerede en gang er blevet drevet på flugt af den ekstremistiske bevægelse, som vestlige stormagter forsøger at tilintetgøre.

I april tog 130.000 indbyggere i Ramadi flugten på grund af uroligheder.

– Tusindvis af familier, der tidligere er flygtet, var vendt tilbage til deres hjem i Ramadi, da der igen opstod kampe, og de blev tvunget til at flygte for anden gang, skriver FN i meddelelsen.

– Intet er mere vigtigt nu end at hjælpe de folk, der flygter fra Ramadi. De er i vanskeligheder, og vi er nødt til at gøre alt for at hjælpe dem, siger FN’s humanitære koordinator i Irak, Lise Grande.

– Tusinder af personer har været nødt til at sove under åben himmel, fordi de ikke har noget sted at overnatte. Vi vil kunne være i stand til at gøre så meget mere for dem, hvis vi havde pengene, lyder det fra hende.

FN og andre nødhjælpsorganisationer giver ifølge meddelelsen livreddende nødhjælp til flere end 2,5 millioner fordrevne i Irak, men kistebunden er ved at være nået, lyder det.

USA, der leder en international koalition mod Islamisk Stat, har sagt, at landet vil hjælpe den irakiske regeringen med at genvinde magten i Ramadi. Imens nærmer shiamuslimske militser sig byen og forbereder et kontraangreb på opfordring fra Iraks regering.

Iraks premierminister har hidtil undladt at hidkalde de shiitiske militser af frygt for, at det kan puste yderligere til ilden i den sekteriske konflikt i landet.

/ritzau/Reuters