Soldater under konstant beskydning: Får ikke krigstillæg


Arkivfoto. Forsvarsminister Nicolai Wammen til Folkemøde på Bornholm.


De danske soldater, der er udsendt på en højrisikabel mission til al-Asad Airbase i Irak, kæmper nu også for at få den løn, der svarer til jobbet, skriver Politiken mandag.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Lejren bliver jævnligt udsat for raket- og morter-angreb fra sympatisører med Islamisk Stat, og 43 af de 120 danske soldater på basen er sågar afsat til at udgøre en særlig intern sikringsstyrke, der skal beskytte soldaterne mod overfald udefra.

Alligevel bliver de blot aflønnet, som om de var udsendt på langt fredeligere missioner i Kosovo eller andre steder, hvor danske soldater udfører fredsbevarende arbejde.

– Forholdene her er helt anderledes og kan slet ikke sammenlignes med dem, som de udsendte i Kosovo har.

– Jeg kan slet ikke forstå, at forsvaret ikke vil anerkende det, siger Thomas Dyrnø, der er overkonstabel af 1. grad og talsmand for de soldater, der kommer fra logistiktropperne i Vordingborg, til Politiken.

De 120 danske soldater blev udsendt til al-Asad-basen i december. Og det var først derefter, at de opdagede, at de kun fik det lille “fredstillæg” til udsendte soldater og ikke det “skarpe” tillæg, som er 1161 kroner højere per måned.

Forklaringen er ifølge Politiken, at der i soldaternes overenskomst kun findes to tillæg.

Det ene er til udsendte i Afghanistan og lyder på 2746 kroner. Det andet er på 1585 kroner og betales til udsendte i “Kosovo og andre missioner”.

Forsvarsminister Nicolai Wammen (S), der selv besøgte al-Asad-basen for første gang i torsdags, er klar til at ændre proceduren.

I en mail til Politiken skriver ministeren således, at “vores udsendte soldater i Irak udfører en kæmpe indsats under svære og ikke ufarlige vilkår”.

Det er “Forsvarsministeriets klare holdning, at der skal findes en løsning, der fra og med hold 1 sikrer økonomisk ligestilling mellem de udsendte soldater til Afghanistan og Irak”, skriver han til Politiken.

/ritzau/