Første dom i sag mod designertyvebande


Politifoto af de mange designermøbler.


Oplæsningen af sigtelserne mod en 30-årig mand i retten i Horsens i dag, var som at lytte til et katalog over det ypperste danske design med ikoniske navne indenfor møbler og kunsthåndværk. PH, Wegner, Arne Jacobsen, Erik Jørgensen, Georg Jensen, Le Klint og Coronastol, Y- stole, Svanen og sådan fortsatte det med i alt 22 forskellige forhold om indbrud eller forsøg på indbrud.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Da retsmødet var slut, var den 30-årige idømt 2 år og 6 måneders fængsel og designerindbrud til en anslået værdi af over 1,6 mio kr. opklaret. Den 30-årige blev efter dommen sendt tilbage i fængsel for at afsone dommen. Han har været varetægtsfængslet i sagen siden den 4. november 2014 og under retsmødet erkendte han sig skyldig. Retten lagde bl.a. vægt på, at indbruddene var organiserede, nærmest en slags “forretningsmodel”, på det store beløb og på at den dømte tidligere flere gange er straffet for tyveri. Det fremgik bl.a. af hans straffeattest, at han som én af flere gerningsmænd, i 2008 i Vestre Landsret blev dømt for tyveriet af Guldhornene fra museet “Kongernes Jelling”.

Brugte salgsannoncer
Det fremgår af sagen, at den dømte sammen med medgerningsmænd, udså sig ”gode huse” at bryde ind i for at hente helt bestemte og typisk på forhånd udvalgte designting. ”Varekataloget” fandt de bl.a. på ejendomsmæglernes hjemmesider, hvor flotte oversigtsbilleder fremviser det indre og dermed møbleringen af huse, der er til salg. I flere tilfælde kom de kørende ved højlys dag i en varebil med gult blink monteret og iført arbejdstøj og refleksveste, således at de uantastede kunne parkere i de udvalgte huses indkørsel og derefter læsse bilen med tyvekoster. Vil man holde udkig i sit nabolag efter indbrudstyve, så er det altså ikke bare den østeuropæiske bil eller narkomantypen, man skal have øje for.

Efter tyverierne blev møblerne og lamperne m.v. videresolgt til faste aftagere og derefter bl.a. solgt til hr. og fru Danmark fx via auktioner. Det er i den forbindelse værd at være opmærksom på, at er en vare stjålet, så skal den tilbage til ejeren lige meget hvad – og altså også selv om køberen måtte være i god tro ved købet. Er køberen i ond tro, så får han eller hun en dom for hæleri oveni.

Tæt samarbejde
Sydøstjyllands Politi, der har arbejdet tæt sammen med fx Østjyllands Politi om sagens opklaring, havde i sagens startfase efter ransagninger et helt lager af fundne designgenstande. Lederen af efterforskningen vicepolitiinspektør Carit Andersen fortæller ”Da vi stod med alle de dyre ting, så skulle vi jo have fundet nogle gerningssteder og nogle ejermænd, så vi kunne bevise, at tingene var stjålne. Her har det været en enorm stor hjælp, at mange borgere har mærket deres ting på en eller anden unik måde. Det kunne være en rød tusch streg et bestemt sted under en stol til 50.000 kr. eller noget andet – det er ikke det afgørende. Mange har også noteret sig serienumre, og alt i alt har det lettet efterforskningen meget”.

Det fremgår også af sagen, at forretningsmodellen var landsdækkende. De pågældende opererede i fx Aarhus-området, ved Horsens, Juelsminde, Kolding, på Sydfyn, ved Holstebro, Silkeborg og på Sjælland for blot at nævne nogle steder. ”Vi kalder det organiseret kriminalitet, for der var tale om noget, der bedst kan kaldes en ”forretningsmodel””, siger sagens anklager specialanklager Anja Hedegaard Nielsen fra Sydøstjyllands Politi.

Efter dagens dom, kan sagen mod yderligere tre mænd, der er varetægtsfængslede i samme sagskompleks, fortsætte. De pågældende nægter sig skyldige, men er varetægtsfængslede.