Arkivfoto
En række virksomheder har i årevis uretmæssigt tvangsopkrævet millioner til fagforeningen 3F fra flere hundrede østeuropæiske stuepiger, der ikke er medlem af 3F.
Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.
Pengene er opkrævet via de ansattes løn som et såkaldt administrationsbidrag som følge af de overenskomstaftaler, virksomhederne siden 2007 har haft med 3F.
Retten i Glostrup vurderede i november 2014, at manøvren var ulovlig. 3F oplyser, at opkrævningerne er stoppet efter dommen, men at man ikke har overblik over indtægterne fra bidragene.
Advokat Peter Herskind er ekspert i ansættelseskontrakter. Han har aldrig hørt om noget lignende.
– Det lyder både urimeligt og ikke i overensstemmelse med det, som er ånden i forbuddet mod tvungne medlemskaber, siger han til Jyllands-Posten med henvisning til, at det i 2006 blev ulovligt at tvinge medarbejdere til at vælge en bestemt fagforening.
Jyllands-Posten har identificeret tre rengøringsselskaber med en sådan aftale med 3F, og alene her er der ifølge mediets opgørelse opkrævet mindst 3,5 millioner kroner i administrationsbidrag siden 2007.
Ifølge virksomhederne var overenskomsterne ikke deres idé, men de indgik dem, fordi store kunder krævede det og for at undgå konflikter med 3F, som man blandt andet har set med Restaurant Vejlegården.
Faglig sekretær i 3F Hotel & Restauration Jan Mathisen oplyser, at aftalerne finansierer, at 3F kan holde timelønnen oppe og useriøse virksomheder ude.
I den konkrete sag, som var for retten i Glostrup i november, fik lønmodtageren sine penge tilbage. Det betyder dog ikke, at der er millioner på vej tilbage til de flere hundrede stuepiger, hvilket Peter Herskind ellers anser for rimeligt, skriver Jyllands-Posten.
På spørgsmålet om, hvorvidt 3F vil betale millionerne tilbage, svarer Jan Mathisen:
– Vi forholder os til de krav, der kommer. Det er det.
/ritzau/