Dreng er tvangsfjernet af frygt for radikalisering


Kommunen har tvangsfjernet drengen efter underretninger fra skolen og politiet om, at drengen i skolen havde sagt, at “man må gerne slå jøder ihjel” og “selvmordsbomber er ok, hvis det er for at ramme de vantro”. Arkivfoto


Frygten for, at en far ville radikalisere sin 15-årige søn og sende ham til Syrien som hellig kriger, har ifølge Jyllands-Posten fået Aarhus Kommune til at tvangsfjerne drengen.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Drengen er blevet overført til en sikret institution for unge, og faderen må ikke vide hvor.

Han må heller ikke se sønnen eller være i kontakt med ham via telefon, mail eller breve.

Kommunen har tvangsfjernet drengen efter underretninger fra skolen og politiet om, at drengen i skolen havde sagt, at “man må gerne slå jøder ihjel” og “selvmordsbomber er ok, hvis det er for at ramme de vantro”.

Faderen, som har dansk statsborgerskab, afviser over for Jyllands-Posten, at han skulle have søgt at radikalisere sønnen.

Professor i retsvidenskab Eva Smith fra Københavns Universitet kritiserer kommunen for dens beslutning om at tvangsfjerne den 15-årige.

– Det er langt ude at fjerne børn og unge med henvisning til frygt for radikalisering, og jeg finder det kritisabelt, at kommunen anbringer drengen på en sikret institution med kriminelle, siger hun til Jyllands-Posten.

Integrationsminister Manu Sareen (R) vil ikke udtale sig om den konkrete sag, men siger til Jyllands-Posten, at han godt forstår, at en kommune kan bruge radikalisering som årsag til en tvangsfjernelse.

– Hvis man ikke forebygger, kommer man ikke ekstremismen til livs, og tvangsfjernelsen er også en del af forebyggelsen. Der kan være situationer, hvor det er eneste mulighed at fjerne barnet fra hjemmet.

– I dette tilfælde har kommunen udvidet brugen til også at anvendes ved radikalisering. Det, synes jeg, er fornuftigt, siger ministeren.

Det er sandsynligvis første gang, at en tvangsfjernelse er sket med begrundelse i frygten for radikalisering.

Sagen er på vej i landsretten, skriver Jyllands-Posten.

/ritzau/