Ifølge Knud Foldschack har realkreditinstitutterne imidlertid ikke været villige til at låne Christiania penge, selvom fonden har styr på økonomien og samarbejdet med blandt andre de kommunale myndigheder. Arkivfoto
Stop bragesnakken.
Sådan lyder opfordringen til politikerne på Christiansborg fra advokat Knud Foldschack, der er formand for Fonden Fristaden Christiania.
Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andreHan er grundigt træt af, at politikere fra Folketingets to største partier, Socialdemokraterne og Venstre, i de seneste dage har været forarget over Christianias ønske om 100 procent statsgaranterede lån.
Det koster nemlig ikke staten ekstra at give Christiania en fuld statsgaranti i ryggen. Det mener i hvert fald Knud Foldschack.
Her er hans forklaring: I 2011 indgik den daværende VK-regering en aftale med Christiania om blandt andet at vedligeholde de statslige bygninger i området.
I den forbindelse gik regeringen med på en ordning, hvor Christiania kunne låne 336 millioner kroner, hvoraf staten garanterede for de 80 procent.
På statsbudgettet blev der derfor udgiftsført 275 millioner kroner, hvilket svaret nogenlunde til 80 procent af 336 millioner kroner.
Ifølge Knud Foldschack har realkreditinstitutterne imidlertid ikke været villige til at låne Christiania penge, selvom fonden har styr på økonomien og samarbejdet med blandt andre de kommunale myndigheder.
Derfor ønsker Christiania nu en 100 procent statsgaranti – ellers vil man ikke kunne overholde aftalen. For at undgå at påføre statskassen ekstra udgifter vil christianitterne dog “nøjes” med at låne de 275 millioner kroner, der allerede er udgiftsført.
Dermed skal der ifølge Knud Foldschack ikke afsættes ekstra penge, selvom staten giver 100 procent statsgaranti.
– Det er det forslag, vi har lagt frem. Derfor er debatten fyldt med populistisk bragesnak, når man siger, at det vil koste skatteyderne ekstra penge. Det koster ikke staten en krone mere, siger Knud Foldschack.
Han mener, at Christiania er kommet meget langt siden aftalen fra 2011, men den udvikling bliver sat på spil af politikerne.
– Vi får ros af politiet, vi får ros af kommunen, og vi har lovliggjort et hav af bygninger. Derfor er det enormt ærgerligt, at man kommer med bragesnak, når vi blot forsøger at leve op til aftalen om at istandsætte bygningerne, siger Knud Foldschack.
Han mener, at politikerne i stedet bør rette blikket mod de realkreditinstitutter, som ikke ønsker at yde lån:
– Vi har dokumenteret, at vi kan betale, så det er ren forstokket finansiel fordom, at man ikke vil låne os penge.
– Politikerne burde bestræbe sig på at ændre realkreditloven, så kreditforeningerne blev tvunget til at yde lån også i Udkantsdanmark, siger han.
/ritzau/