Valutareserve vil vise hvor hårdt kronen er under pres


Arkivfoto


Den danske krone har været under et betydeligt pres i de sidste to uger. Hvor alvorligt, det har været, vil vise sig, når Nationalbanken tirsdag eftermiddag klokken 16 offentliggør valutareservens størrelse i januar.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Det siger cheføkonom i Danske Bank, Steen Bocian.

– Der har været ekstraordinært stort pres på kronen i de seneste to uger. Det skyldes de lave renter og Den Europæiske Centralbanks store opkøbsprogram.

– Hvor alvorligt presset har været vil vise sig, når vi ser, hvor meget valutareserven er vokset, siger Steen Bocian til Ritzau.

ECB lader seddelpressen køre og trykker hvad der svarer til 8500 milliarder danske kroner, der skal investeres i statsobligationer frem til april 2016. Det sker for at redde europæisk økonomi fra stagnation.

Kronen er bundet til euroen i fastkurssamarbejde og må ikke svinge mere end 17 øre til hver side. Nationalbanken er kendt for at vogte som en høg over kronekursen.

Der er rigeligt brug for en del af redskaberne i den finansielle værktøjskasse. På 11 dage har Nationalbanken sænket renten på indskudsbeviser tre gange så den nu er negativ med 0,5 procent.

Det betyder, at bankerne skal betale 50 øre for hver 100 kroner, de har stående i Nationalbanken. Den toneangivende udlånsrente på 0,05 procent kan næppe blive lavere.

Værktøjskassen rummer også en seddelpresse.

– Nationalbanken har den fordel, at den kan trykke nye penge. Den løber aldrig tør for penge, og det er det, der sker, når den sender kroner ud på markedet for at købe euro op. På den måde vokser valutareserven, siger Steen Bocian.

I december blev valutareserven forøget med 1,3 milliarder kroner til i alt 446,8 milliarder kroner. Cheføkonom Steen Bocian kan ikke givet noget bud på, hvor meget den vil bugne ud med tirsdag.

Spørgsmål: Hvor længe kan det her blive ved med pres mod kronen og negative renter?

– I princippet uendeligt. Men det er ikke godt med negative renter, som rammer bankerne, svarer Steen Bocian.

/ritzau/