Japan: Video med halshugning af IS-gidsel virker ægte

En video, som viser et medlem af Islamisk Stat (IS) slå et japansk gidsel ihjel, er tilsyneladende ægte. Det siger Japans forsvarsminister, Gen Nakatani.

På den makabre optagelse, der blev lagt ud på internettet lørdag, ses en bøddel fra Islamisk Stat skære halsen over på japaneren Kenji Goto.

Optagelsen er blevet analyseret af politiet i Tokyo, og herfra er meldingen til den japanske regering, at videoen i "høj grad" virker autentisk.

IS havde truet med at dræbe Goto og den jordanske pilot Muath al-Kasaesbeh, såfremt den jordanske regering ikke løslod en irakisk kvinde, der er dømt til døden for at stå bag et mislykket bombeangreb mod et hotel i hovedstaden Amman i 2005.

Den jordanske pilots skæbne er indtil videre uvis.

Både den japanske premierminister og USA's præsident, Barack Obama, har fordømt Islamisk Stat efter offentliggørelsen af videoen. Goto er det andet japanske gidsel, som IS hævder at have halshugget den seneste uge.

- Regeringen har gjort alt i sin magt, siger premierminister Shinzo Abe om forsøgene på at få IS til at løslade de to japanere.

- Jeg er ekstremt vred over denne umoralske og foragtelige terrorhandling, siger Abe og tilføjer:

- Vi vil aldrig tilgive terroristerne.

Barack Obama udtrykker sin medfølelse med Gotos familie og det japanske folk.

- USA fordømmer det afskyelige drab på en japansk statsborger og journalist Kenji Goto, siger den amerikanske præsident ifølge NBC News.

Japans regering havde arbejdet hårdt på at få løsladt Goto, der blev taget som gidsel i oktober, da han rejste til Syrien for at forsøge at få frigivet et andet japansk gidsel.

Det lykkedes ikke, og den anden japaner blev henrettet af IS 24. januar.

Tidligere havde IS forlangt en løsesum svarende til 1,3 milliarder kroner for at slippe de to japanere fri.

Offerets mor er endnu ikke i stand til at forholde sig til drabet.

- Lige nu er jeg for rystet og ude af stand til at vælge de rette ord. Han tog af sted for at redde sin landsmand, siger moren, Junko Ishido, i en meddelelse, der er blevet formidlet af den statslige japanske tv-station, NHK.

Hun beder samtidig sine landsmænd om at huske Kenji Goto for hans "mod og elskværdighed".

/ritzau/Reuters