Nu ruller sagen om Russisk eks-spions død


Den tidligere agent ved Ruslands sikkerhedstjeneste FSB, der også arbejdede for den britiske efterretningstjeneste MI6, blev dræbt af radioaktivt Polonium-210. Arkivfoto


Den mest sensationelle spionhistorie siden Den Kolde krig bliver fra tirsdag oprullet i en retssal i London ved en høring om den russiske stats angivelige rolle i forgiftningen af Alexander Litvinenko.

Like localeyes.dk på Facebook

Den tidligere agent ved Ruslands sikkerhedstjeneste FSB, der også arbejdede for den britiske efterretningstjeneste MI6, blev dræbt af radioaktivt Polonium-210.

Britiske efterforskere mener, at det radioaktive stof blev hældt i Litvinenkos te på Mayfair Hotel i London den 1. november 2006, hvor to af hans bekendte fra Moskva aflagde ham besøg.

De to mænd, er besøget ham, var russerne Andrej Lugovoj og Dmitrij Kovtun.

Den oprørske spion døde tre uger senere og beskyldte i en erklæring præsident Vladimir Putin for at være direkte involveret.

– Lyden af protestråb fra hele verden vil være i dine ører, Putin, resten af dit liv, hed det i erklæringen.

Høringen begynder klokken 10.00 (klokken 11.00 dansk tid). Den ventes at vare to måneder.

Mange af møderne i forløbet vil blive holdt bag lukkede døre, da mange efterretningsfolk skal aflægge vidneudsagn.

Den britiske avis The Telegraph har forud for høringen skrevet, at USA’s Nationale Sikkerhedstjeneste, NSA, aflyttede kommunikationen mellem nøglepersoner i London og Moskva i perioden, hvor Litvinenko blev forgiftet og dræbt.

Det amerikanske efterretningsmateriale er det hidtil første bevis for, at den russiske stat var involveret i drabet på dissidenten, og det forklarer, hvorfor britiske politikere med så stor selvsikkerhed har kunnet beskylde Rusland for at stå bag drabet på Litvinenko.

The Telegraph, som selv har iværksat en omfattende undersøgelse af sagen, henviser også til et lydbånd, hvor Litvinenko giver en detaljeret redegørelse om forbindelser mellem præsident Vladimir Putin og en farlig kriminel.

– Jeg er nødt til at gennemføre dette. Jeg må forsvare hans ære og hans eftermæle, siger den 52-årige Marina Litvinenko, der flygtede fra Moskva sammen med sin mand og parrets søn via Tyrkiet, da det stod klart, at Alexander Litvinenko ville blive fængslet.

/ritzau/AFP