37 politibetjente er dræbt i filippinsk uro


Seks oprørere og 37 politibetjente meldes dræbt i skududvekslingen.


Kampe mellem politi og muslimske oprørere i den sydlige del af Filippinerne har kostet mindst 43 personer livet, oplyser det lokale politi ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Følg localeyes.dk på Twitter - klik her og få nyhederne før de andre

Seks oprørere og 37 politibetjente meldes dræbt i skududvekslingen.

De voldsomme uroligheder opstod angiveligt, da politiet søndag ville anholde to formodede islamistiske terrorister i byen Mamasapano i provinsen Maguindanao, som ligger knap 1000 kilometer syd for hovedstaden Manila.

Oprørerne stammer fra Moro Islamic Liberation Front, der i marts ellers underskrev en fredsaftale med regeringen, og fraktionen Bangsamoro Islamic Freedom Fighters, som var imod indholdet af aftalen.

Ifølge Moro Islamic Liberation Front blev gruppens medlemmer involveret i urolighederne, fordi politiet ikke havde koordineret sin indsats med gruppen.

Der var angiveligt udlovet en dusør på henholdsvis fem millioner og en million dollar, hvis man kunne tilbageholde de to formodede terrorister.

– Dette kommer til at blive et stort problem, siger Mohagher Iqbal, der er oprørernes øverste fredsforhandler, til nyhedsbureauet AFP, da han bliver spurgt om urolighedernes konsekvenser for fredsprocessen.

Ifølge Iqbal betyder den snart et år gamle fredsaftale, at politiet skal koordinere aktioner i området med oprørerne. Men han tror på, at det er muligt at komme videre i fredsprocessen.

– I vores øjne holder våbenhvilen fortsat, siger Iqbal.

Fredsaftalen fra sidste år skal bringe en af Asiens længste og dødeligste konflikter til ophør. Den blodige strid har løbet over de seneste fire årtier, og titusindvis af mennesker har mistet livet.

Aftalen betyder, at det muslimske mindretal i landet får en autonom region.

Muslimske oprørere har siden 1970’erne kæmpet for uafhængighed eller autonomi på de sydlige øer i Filippinerne, som de anser for at være deres forfædres hjemland, da arabiske handelsrejsende ankom til området i 1300-tallet.

/ritzau/