Islamkritikere skaber røre i Tyskland


Pegida demonstrant med det danske flag og et skilt med teksten ‘Nej til fundamentalistisk islam’ ved den lille Havfrue på Langelinie.

De anti-muslimske demonstrationer i Dresden i det østlige Tyskland begyndte 20. oktober i fjor som protest mod en plan om 14 centre i byen for omkring 2000 asylansøgere.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Onsdag demonstrerer bevægelsen i Leipzig, og arrangørerne venter omkring 100.000 på gaden.

* Demonstrationerne organiseres af den nyetablerede bevægelse Pegida - "Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes" (Patriotiske Europæere mod Islamiseringen af Vesten, red.), som omkring nytår havde knap 96.000 likes på Facebook.

LÆS OGSÅ: Pegida: Fire unge bliver skubbet og får racistiske tilråb
LÆS OGSÅ: Nej til fundamentalistisk islam: Demonstration i København
* Demonstrationerne, som i første omgang samlede 350 demonstranter, finder nu sted hver mandag. Demonstrationen 19. januar blev aflyst på grund af konkrete trusler mod stifteren Lutz Bachmann, men ved demonstrationen 12. januar var 25.000 samlet.

* Bevægelsen er stiftet af den narko- og indbrudsdømte kok Lutz Bachmann, der erklærer, at Tyskland ikke er et immigrationsland. Også folk fra det eurokritiske parti Alternative für Deutschland, AfD, deltager i Pegida.

* I bevægelsens programerklæring står, at Pegida går ind for at give asyl til krigsflygtninge og politisk og religiøst forfulgte, vil udvise nultolerance over for kriminelle indvandrere og er imod hadprædikanter og parallelsamfund med sharialove.

LÆS OGSÅ: Pegida: Vajer Dannebrog ved den lille Havfrue
LÆS OGSÅ: Politiet har stoppet demonstration
* Man er imod fattigdomsindvandring og ønsker en indvandringspolitik som Schweiz og at bevare og beskytte "vores kristeligt-jødisk prægede, vestlige kultur".

* Pegida afviser anklager om, at dens holdninger eller demonstranter er højreradikale eller nynazister. Derimod er der tale om almindelige mennesker, som ikke længere vil se deres samfund blive ændret af muslimske indvandrere.

* Antallet af asylsøgere i Tyskland er i år steget til omkring 200.000. Et tilsvarende antal ventes næste år.

* Omkring fire procent af de 80 millioner tyskere er muslimer.

Kilder: MDR, dpa, Pegida-siden på Facebook

/ritzau/