Forklædte politifolk blev hyret til at smugle kokain og hash


Arkivfoto


I næsten to år har en forklædt politimand fra PET spillet rollen som kriminel, der var villig til at transportere hash og hårde stoffer.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra localeyes.dk - få breaking news og en daglig oversigt

Både Sydamerika og Sydeuropa indgik i hans operationsområde, fremgår det af et anklageskrift fra Københavns Politi.

I et tilfælde kørte han 147 kilo hash fra Spanien til en parkeringsplads ved Lyngby Storcenter.

På baggrund af hans og fire andre betjentes langvarige undercover-indsats som agenter har anklagemyndigheden netop rejst tiltale mod tre mænd.

To af de tiltalte beskyldes for at have aftalt med tre politiagenter, at de på et skib skulle sejle cirka et halvt ton kokain fra Brasilien til Danmark. Planen blev dog ikke til virkelighed.

I et andet tilfælde skulle der sejles 1,6 ton hash med sejlbåden Naomi fra Marokko til Danmark.

Den mest aktive politiagent kaldes A 185. Han fik 75.000 kroner for at klargøre Naomi, og to andre agenter besigtigede båden i en spansk havn og fik overdraget båden, hævdes det i anklageskriftet.

A 185 har været aktiv fra sensommeren 2012 til maj 2014, da de nu tiltalte blev anholdt.

Han spillede rollen som direktør i en transportvirksomhed. Når han skulle vinde tid, undskyldte han sig over for de mistænkte med, at han lige skulle aftale noget med “den gamle,” sin kompagnon.

En af de nu tiltalte mænd har angiveligt færdedes i jetset-miljøet. Ham har A 185 i en anden sag beskrevet som meget sikkerhedsbevidst og nærmest paranoid.

Han ville aldrig tale i biler eller på restauranter, og når de gik forbi en bænk, standsede samtalen. Telefoner skulle skilles ad og batterier tages ud under møder.

I skuespillet var det nødvendigt for agenten at lære sig kodesprog. “Kolde drinks” betød kokain, og “varme” oversættes med hash fra Spanien.

De tre mænd nægter sig skyldige i anklagerne, som på det seneste er udvidet: To af dem skal have tjent 1,3 millioner på at sælge hash i blandt andet Pusher Street.

Københavns Byret indleder sagen 3. februar. Der er afsat cirka 30 retsmøder.

/ritzau/