Ekspert om brotur: Dum sag for kongehuset


Arkivfoto


Kronprinsens køreture over den stormlukkede Storebæltsbro i weekenden, sætter kongehuset i dårligt lys, lyder det fra ekstern lektor i historie ved Københavns Universitet Lars Hovbakke Sørensen.

Like localeyes.dk på Facebook

– Det er en utrolig dum sag. De kongelige kan ikke tage for givet i dag, at der er stor tilslutning til det, som de foretager sig og til kongehuset, siger han og fortsætter:

– Det er farligt for et kongehus, hvis dele af befolkningen får en opfattelse af, at de kongelige tænker mere på sig selv, end hvilken rolle og funktion de har i samfundet.

Kronprinsen var lørdag til fest i Jyske Bank Boxen i Herning, hvor årets sportspriser blev uddelt.

Men begge gange, han krydsede Storebæltsbroen, var broen lukket af sikkerhedsmæssige årsager på grund af stormen Egon, som bragte vindstød op til orkanstyrke.

Og det var “grænsende til livsfarligt” at køre over broen ifølge Sund og Bælt, der er selskabet bag Storebæltsbroen.

Det stoppede dog ikke kronprinsen, der krydsede broen klokken 15.15 på vej mod Herning og klokken 02.53 på hjemturen.

Det har vakt forargelse hos befolkningen, og det er ikke ubegrundet ifølge lektoren.

– Der er noget ulogisk i, at vi har fået at vide, at broen er lukket af sikkerhedshensyn, og så får kronprinsen alligevel lov til at køre over, siger Lars Hovbakke Sørensen og påpeger, at en enkelt sag, som denne her, ikke vil skade kongehuset.

– Men der er ingen tvivl om, at hvis der efterhånden breder sig en opfattelse af, at den unge generation i kongehuset kun tænker på sig selv og ikke på det danske samfund og danskerne, så kan det skade tilslutningen til, at vi skal have et monarki på længere sigt, siger han.

Kronprinsen har mandag beklaget, at han kørte over broen, imens flere hundrede andre billister måtte vente.

– Kronprinsen er ked af det skete og kan godt forstå, at situationen var med til at skabe yderligere frustrationer og vrede blandt de mennesker, der havde ventet i mange timer på at passere broen, siger Lene Balleby, der er kommunikations- og pressechef for kongehuset.

Storebæltsbroen lukkede omkring klokken 14 lørdag og åbnede først igen klokken fire natten til søndag.

/ritzau/