Pas på: Tagsten kan ryge af i stormen


Brøndby Nord Vej ved København oktober 2013


Stormen Alexander kommer til at sætte sit præg på det danske vejr, når den blæser hen over landet, men nogle egne får også set både sol og sne, lyder det fra DMI.

Se de mange tv-klip fra oktober 2013, stormen Allan

– Vi kører videre i det samme spor, som vi har gjort i noget tid. Fredag får vi så et lavtryk, der passerer ind over landet, og det giver nogle steder storm med vindstød af orkanstyrke, siger vagtchef Henning Gisselø og uddyber:

– Det rammer i Vadehavsområdet sidste på eftermiddagen og bevæger sig østover. Det bliver værst ved den sydlige vestkyst og Nord- og Nordvestsjælland. Resten af landet undtagen Nordjylland får stormende kuling med vindstød af stormstyrke.

Den voldsomme vind kommer til hovedstadsområdet ved 21-tiden.

Det er ikke DMI, der råder danskerne til, hvordan de skal forholde sig til vejret, men Henning Gisselø vil selv blive indendøre.

– Tagsten kan sagtens ryge af, og træer kan brække, så det blæser godt op. Jeg ville selv være forsigtig med at gå udenfor, hvis jeg kan undgå det. Bor man i København-området, er det først i aftentimerne, at det bliver meget blæsende, men bor man i Esbjerg, er det allerede ved 16-17 tiden, siger han.

Mens Nordjylland går fri af stormen, kan man her komme til at opleve slud og tøsne i stedet.

– Hvor grænsen præcis kommer til at gå, er svært at spå om, men det bliver regn sydpå og slud eller sne nordpå. Noget af sneen kan godt blive liggende, men det bliver ikke til jul. Det smelter nok senest lørdag, hvor der kommer en lunere vestenvind, siger vagtchefen.

Når stormen Alexander først er blæst over Danmark, kan vi se frem til sol i store dele af landet.

– Hele landet får solen at se lørdag. Det bliver ikke skyfrit, men der burde komme sol. Lørdag bliver generel meget pæn. Det bliver blæsende, men ikke nær så blæsende som fredag. Det bliver frisk vind til kuling med enkelte byger, så en frisk efterårsdag, siger Henning Gisselø.

Både fredag og lørdag kommer temperaturerne til at ligge på tre til syv graders varme.

Tredje søndag i advent byder på flere skyer, der særligt trækker ind over landet i løbet af eftermiddagen og har enkelte byger med sig. Temperaturen kommer denne dag til at være mellem fire og syv grader.

/ritzau/